03 de gener de 2019
03.01.2019
Diari de Girona

L'Audiència de Navarra manté en llibertat els cinc membres de «La Manada»

Els magistrats desestimen la petició de presó provisional de la fiscalia, l'acusació particular i les accions populars

03.01.2019 | 09:03
L'Audiència de Navarra manté en llibertat els cinc membres de «La Manada»

L'Audiència de Navarra ha acordat, per dos vots contra un, mantenir en llibertat provisional els cinc membres de 'La Manada' condemnats a 9 anys de presó per un delicte continuat d'abús sexual durant els Sanfermines del 2016. Així, els magistrats han desestimats la petició de presó provisional sol·licitada per la fiscalia, l'acusació particular exercida per la víctima i les dues accions populars, l'Ajuntament de Pamplona i el govern de Navarra, pels cinc processats després que el desembre passat, el Tribunal Superior de Justícia de Navarra hagués confirmat la condemna imposada per l'Audiència. Un dels tres jutges ha formulat un vot particular en què advoca decretar presó provisional sense fiança dels encausats.

Els cinc condemnats van quedar en llibertat el 22 de juny de l'any passat, després d'abonar cadascú una fiança de 6.000 euros.

La resolució judicial té en compte que els encausats ja van ser a presó entre el 7 de juliol del 2016 i el 22 de juny del 2018, pràcticament dos anys, i que la seva situació personal, familiar i laboral es manté ''inalterable'' respecte a les valoracions del juny de l'any passat. Per això, la secció segona de l'Audiència de Navarra, considera que es recuperin els arguments d'aquell moment.

Els magistrats també destaquen que un dels processats ha estat privat de la seva condició de militar, una decisió que tot i no ser ferma, suposa que no rep cap ingrés. Per això, els jutges consideren que la situació ''no incrementa'' el risc de fuga, sinó que ''el limita, d'alguna manera''.

El tribunal també argumenta que des que els condemnats van sortir de la presó han complert ''puntualment'' totes les condicions imposades i han comparegut davant el Jutjat de Guàrdia de Sevilla els dies indicats en l'auto del 21 de juny. Els magistrats consideren, doncs, que el risc de fuga és ''dèbil'' per una banda, perquè les condicions imposades s'han continuat complint des que la Sala va confirmar la sentència fa pràcticament un mes, i perquè els encausats han complert i mostrat la seva intenció de ''no eludir'' l'acció de la justícia.

L'Audiència també raona que el risc de reiteració delictiva que invoca l'acusació particular i les accions particulars per un dels cinc processats, que ha estat condemnat per dos delictes lleus de lesions i furt, no es pot valorar perquè són bens jurídics ''molt diferents'' i ''més lleugers'' que els que han comportat la condemna pel delicte d'abusos sexuals. Els jutges també consideren que les actuacions del Jutjat d'Instrucció de Pozoblanco no poden incidir perquè el judici no s'ha celebrat i per tant, no hi ha sentència ni s'ha acordat presó preventiva per aquests fets. Pel tribunal, tampoc no s'han aportat ''raons suficients'' per modificar la situació de llibertat dels encausats.

El vot particular discrepant del president d'aquesta Secció Segona de l'Audiència de Navarra, estima que els condemnats han d'ingressar a presó per ''la gravetat de la pena imposada'' ja que aprecia que la mesura cautelar personal és ''necessària'' per procurar ''el fi legítim'' assignat a la presó provisional. Per aquest magistrat, resulta ''procedent'' la presó provisional pel risc de fuga a causa de l'existència de dues sentències condemnatòries en successives instàncies en les quals s'ha imposat una pena privativa de llibertat ''suficientment greu''.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook