Patrimoni Nacional està a l'espera que l'Abadia Benedictina del Valle de los Caídos presenti un pressupost «equilibrat, fonamentat i veraç» per transferir la subvenció anual corresponent a 2018, 340.000 euros. Patrimoni Nacional va informar el 21 de gener que havia sol·licitat a l'Abadia la presentació d'un pressupost d'ingressos i despeses «equilibrat i fonamentat que pugui ser analitzat econòmicament i comptable».

El prior del Valle de los Caídos, Santiago Pedrera, va assenyalar que, pel que sap, «s'està tramitant tot per les vies adequades» i que es tracta d'una decisió de fa temps. Segons va explicar, el Consell d'Administració de Patrimoni Nacional va acordar, en la reunió de 18 de setembre, una anàlisi tant per als ingressos i despeses de l'Abadia (que inclouen els de l'Hospedería i Escolania gestionades per aquella) com per als ingressos i despeses del propi Patrimoni Nacional al Valle de los Caídos.

Per altra banda, el Govern va avisar l'Església del «dany reputacional de magnitud significativa» que suposaria per a la pròpia Església sotmetre's als desitjos del prior del Valle de los Caídos, que fins al moment s'ha negat a l'exhumació. «Si l'Església es sotmetés als desitjos del prior, l'Església tindria un dany reputacional com a institució de magnitud significativa», va assegurar la portaveu del Govern i ministra d'Educació, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'ahir.