El Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Madrid va dictar un acte pel qual suspèn cautelarment l'informe de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial que autoritzava exhumar les restes del dictador Francisco Franco al Valle de los Caídos, perquè entén que, no sent urgent adoptar aquesta mesura, no s'han elaborat els informes preceptius necessaris per garantir que l'obra es realitza amb seguretat per als operaris.

El jutge es basa en l'informe pericial de dos arquitectes, José Ismael de la Barba Palacio i Enrique Porto, segons el qual «cal un rigorós anàlisi de la seguretat, estabilitat i instal·lacions subterrànies que poguessin existir sota la sepultura de Francisco Franco». «És evident, clar i palmari que una decisió del Consell de Ministres, per legítima i d'acord amb la legalitat que sigui, el que aquí no es qüestiona, no pot executar-se sense les garanties tècniques i mecàniques sense les quals es podria posar en perill la vida o la integritat física dels tècnics i operaris dque hauran necessàriament d'intervenir en l'operació, i que probablement no seran pocs», exposa l'acte.

Per al jutge José Yusty Basterreche, «no cal ser arquitecte, arquitecte tècnic, enginyer ni mestre d'obres per adonar-se» que aixecar una llosa de pedra de marbre de 2.000 quilos de pes «és una mica complicat».

Per part seva, el Govern va destacar que l'expedient per a l'exhumació de les restes del dictador segueix el seu curs. Aquest expedient, impulsat pel Consell de Ministres, continua la seva tramitació amb absoluta normalitat, ja que el Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Madrid no és competent per resoldre sobre acords del Consell de Ministres, sinó el Tribunal Suprem.

L'acte del jutjat de Madrid afecta les actuacions urbanístiques acordades per l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial i declara la seva suspensió cautelaríssima, és a dir, sense ni tan sols haver escoltat l'Ajuntament. Ara el consistori disposa de tres dies per presentar al·legacions a les mesures cautelars sol·licitades per la part demandant, Leonardo Falcó Rodríguez i el procurador Javier Campal Crespo, a qui el Govern identifica a l'entorn de la família Franco.

En aquest sentit, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va assegurar que l'exhumació s'està intentant fer «d'una manera impecable», mentre que la vicesecretària de Comunicació del PP, Marta González, va afirmar que el Govern de Pedro Sánchez ha actuat «amb molta imprevisió».