Un canal propagandístic afí a l'Estat Islàmic (IS) va fer una crida a llançar atacs contra la Setmana Santa a Espanya, aprofitant l'inici de les festivitats religioses. «On esteu ara, mujahidins d'Al·là, quan se us necessita?», inquireix retòricament un vídeo divulgat mitjançant el canal de l'aplicació Telegram de l'anomenada Fundació Muntasir.

La gravació, de poc més d'un minut, incorpora imatges de l'atemptat a Barcelona de l'estiu de 2017, que barreja amb seqüències a València i Màlaga, amb processons plenes de gent, i amb fragments d'un atropellament o d'un individu amagant una arma blanca. El vídeo, en castellà, imita els missatges que en el passat van emetre mitjans manejats per membres de l'IS. Insta les anomenades cèl·lules dorments i llops solitaris a actuar en nom de la guerra santa.

Les forces de seguretat han comptat fins a sis amenaces explícites contra Espanya aquest any proferides per l'entorn islamista radical. En tots els casos es tracta de simples comunicacions virtuals, però les autoritats mantenen l'alerta i, amb motiu de la Setmana Santa, l'han elevat al nivell quatre -risc alt- de cinc establerts. Un dels objectius és garantir la seguretat i evitar moments de pànic innecessaris i perillosos, com l'ocorregut a la Madrugá de Sevilla el 2017. La Fundació Muntasir és un vell conegut dels analistes. Davant el tancament dels canals «oficials» de l'Estat Islàmic, aquest ha estat un dels diversos mitjans que els han pres el relleu.