La magistrada de l'Audiència Nacional María Tardón ha dictat una ordre europea d'investigació perquè les autoritats judicials franceses interroguin l'exdirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, sobre el delicte de lesa humanitat pel qual ha estat processat a Espanya.

La titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 va adjuntar a l'ordre una bateria de preguntes en relació amb aquesta causa, en què Ternera està processat al costat de tres excaps d'ETA per tots els assassinats comesos per la banda terrorista des de 2004.

En la mateixa providència en la qual Tardón va acordar lliurar ordre europea d'investigació es comunica a l'etarra, detingut dijous passat a França, on es troba a la presó provisional, la fiança per valor de responsabilitat civil que se li va imposar a l'ordre de processament i que s'eleva a dos milions.

Al costat de Ternera, l'anterior titular del jutjat, Carmen Lamela, va processar per crims de lesa humanitat Mikel Karrera Sarobe Ata, Aitzol Iriondo Yarza Gurbitz, i Garikoitz Aspiazu Txeroki, si bé només va dictar interlocutòria d'obertura de judici oral contra els tres últims, ja que el primer encara es trobava en crida i cerca.

En l'acte de processament d'aquesta causa es recullen set atemptats mortals comesos per ETA des de l'any 2004, data en què el delicte de lesa humanitat va ser incorporat al Codi Penal. I és que l'Audiència Nacional entén que els atemptats es van cometre «com a part d'un atac generalitzat contra la població civil».