Creix la tensió entre Teheran i Londres en el transcurs dels últims dies. De fet, va ser aquest dimecres quan cinc naus pertanyents a la Guàrdia Revolucionària d'Iran van tractar d'interceptar, sense èxit, un petrolier britànic en aigües del golf Pèrsic.

Segons fonts nord-americanes, els vaixells iranians es van detenir després que una nau de guerra britànica els advertís per ràdio. «El vaixell de la Marina Reial HMS Montrose va apuntar les seves armes cap als vaixells iranians i els va alertar. Només llavors es van dispersar», va assegurar l'Administració.

Aquest incident va tenir lloc gairebé una setmana després que les autoritats de Gibraltar obstruissin el petrolier iranià Grace 1, davant la sospita que traslladava una càrrega de cru amb destinació a un port de Síria. Aquest fet hauria suposat un incompliment en les sancions imposades per la Unió Europea al país del Pròxim Orient.

Pel que fa a l'Iran, el seu president Hassan Rouhani ja havia confirmat, en anteriors ocasions als fets transcorreguts aquest dimecres, que el Regne Unit hauria d'enfrontar-se a «conseqüències» pel succeït amb el petrolier a Gibraltar.

Detenció del «Grace 1»

L'acció empresa per les forces de seguretat gibraltarenyes va derivar de la informació que aquesta havia rebut del seu Govern. Així,

els comunicats apuntaven que la nau Grace 1 «estava actuant en incompliment de les sancions de la Unió Europea contra Síria», tal com va manifestar el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo.

De fet, el fiscal general de Gibraltar va aconseguir el divendres una ordre del Tribunal Suprem d'aquest territori per ampliar el període de detenció durant catorze dies més, la qual cosa ha provocat un augment de la tensió.

Segons va explicar el Govern gibraltareny en una nota, la legislació permetia detenir el vaixell durant 72 hores, sent necessària l'autorització del Tribunal Suprem per prolongar aquest període a petició del fiscal general.

D'altra banda, els tripulants del petrolier estan sent interrogats en qualitat de testimonis, per determinar la naturalesa de la càrrega de la nau i la seva destinació.