Continua la sacsejada provocada a l'esquerra per la irrupció de Més País, el projecte polític d'Íñigo Errejón, al qual ahir es van sumar Equo i els líders de Podem Múrcia, cosa que va desencadenar sengles crisis al partit ecologista i la fracció murciana de la formació de Pablo Iglesias. Tant que l'únic diputat i confundador d'Equo, Juan López de Uralde, va confirmar, com ja havia anunciat, que deixa aquesta formació davant el que considera un «error» de la força política ecologista i manté la seva aposta per Unides Podem, del grup parlamentari del qual ha estat membre al Congrés dels Diputats.

El partit ecologista ha optat per concórrer a les eleccions del 10 de novembre al costat de Més País amb el suport del 58,7 per cent de la seva militància, que va votar en una consulta vinculant que va ser celebrada immediatament per Errejón en veure reforçar la seva candidatura amb una aportació «verda» el dia de la vaga mundial pel clima. A més d'Uralde, també van dimitir quatre membres de l'Executiva d'Equo, que va abandonar Unides Podem la vigília de la reunió que avui mantindrà el seu Consell Ciutadà per analitzar el nou panorama polític.

També hi ha crisi a Podem Múrcia, els líders del qual, el secretari general, Óscar Urralburu, i la seva número dos, María Giménez Casalduero, van anunciar la seva dimissió per integrar-se a Més País, així com la renúncia als seus escons a l'Assemblea Regional de Múrcia.

«Oportunitat històrica»

Situat dins de la formació morada sempre dins de l'òrbita «errejonista», Urralburu va lamentar que Pablo Iglesias perdés al juliol l'«oportunitat històrica» de governar al costat del PSOE amb una vicepresidència i tres ministeris en justificar la seva sortida de Podem.

Després d'aquestes incorporacions, el mateix Íñigo Errejón va assegurar que no tanca «l'aixeta dels suports» perquè està construint una «plataforma àmplia» progressista». «Caminarem amb qui vulgui caminar amb nosaltres i, amb qui no, ens entendrem el dia després», va afegir en la manifestació pel clima celebrada a Madrid, a la qual també va acudir Pablo Iglesias al costat d'Uralde i el líder d'IU, Alberto Garzón.

Mentrestant, a la Comunitat Valenciana persisteixen els efectes del moviment de Compromís a favor de Més País, amb el qual acudirà a les eleccions generals al Congrés. Ara el tauler es desplaça al Senat, després de l'oferta de Podem de presentar-se a la cambra alta en aliança amb el PSPV i Compromís, és a dir, amb els socis del Govern autonòmic valencià, per aconseguir el major nombre possible de senadors.

Des de Compromís, la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, va admetre que veu «amb bons ulls» aquesta proposta perquè la seva formació sempre ha defensat un «front comú» d'esquerres.

I a Andalusia, la coordinadora de Podem, Teresa Rodríguez, va assegurar que mai s'ha plantejat competir electoralment amb Unides Podem i va dir que Endavant Andalusia lluitarà per concórrer al 10-N amb «una sola papereta» que integri Més País. Després de fer una crida a les forces d'esquerres per exercir la seva «responsabilitat històrica», perquè fragmentar el vot pot restar-li escons, Rodríguez va anunciar que té previst parlar amb Iglesias i amb Errejón.