El ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, va assegurar davant els eurodiputats que intentarà dotar la Política Exterior de la Unió Europea de més ambició per convertir-la en un actor global, si és confirmat com a alt representant i vicepresident de la Comissió Europea. «L'alt representant ha de tenir una actitud propositiva. Aniré més enllà del mínim comú denominador», va dir Borrell davant la Comissió d'Afers Exteriors de l'Eurocambra, que ha de donar-li el seu suport per convertir-se en el nou cap de la diplomàcia comunitària a partir del proper 1 de novembre després de ser designat per al càrrec pels líders de la Unió. El nominat a alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior va rebre valoracions positives de bona part dels grups polítics de l'Eurocambra i previsiblement rebrà avui el suport d'almenys dos terços dels diputats que avaluen la seva candidatura. Cap dels grups majoritaris de l'Eurocambra va expressar reticències importants després de la compareixença de Borrell davant la comissió d'Afers Exteriors.

El ministre va mostrar així la seva ambició de portar la UE a resoldre els seus problemes d'«identitat, posicionament i mètodes» per a convertir-se en un veritable actor global, al nivell dels Estats Units o la Xina, comptant sempre amb el suport de les capitals. Borrell va deixar clar que «restaurar» les relacions de la UE amb els EUA seria una de les seves prioritats en un moment de tensions comercials o a àrees clau com el canvi climàtic, però també elaborar una nova estratègia política amb Àsia, amb especial atenció a les interconnexions, els estàndards de les quals «definiran la governança mundial».

Igualment, va assegurar que dirigirà la seva atenció a les reformes i processos d'integració dels Balcans occidentals, i en concret va anunciar que el seu primer viatge de treball seria a Pristina. «El reconeixement de Kosovo és competència dels Estats membres. Som diversos en el reconeixement però estem units en el compromís», va recordar, preguntat per la decisió d'Espanya de no reconèixer com a estat l'antiga província Sèrbia.

«Una cosa està clara: Kosovo i Sèrbia han d'arribar a un acord. Això és l'important. I faré tot el que pugui per complir aquesta prioritat», va destacar. Per a Borrell, «si nosaltres, com a europeus, no podem resoldre aquesta crisi, és molt difícil creure que serem un poder geopolític».