El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, i els consellers autonòmics van constatar la seva «unitat de punts de vista» contra la pujada d'aranzels anunciada pels EUA contra productes espanyols i van reclamar fermesa a la Unió Europea (UE) en la seva defensa. Planas va reunir els responsables de les comunitats autònomes en el Consell Consultiu de Política Agrària Comuna (PAC) i la Conferència Sectorial d'Agricultura, en una jornada per tractar els esmentats aranzels nord-americans i la proximitat del Brexit.

El ministre va xifrar en 765 milions d'euros l'impacte econòmic dels aranzels, en una estimació elaborada a partir de les vendes d'Espanya als EUA el 2018 dels aliments que apareixen al llistat aranzelari, l'entrada en vigor del qual està prevista per al 18 d'octubre. «Tots estem units en la fermesa de la negociació» entre la UE i EUA per aconseguir que el sector agroalimentari «quedi fora d'aquestes possibles sancions», perquè en aquest cas «no és l'objecte de la disputa», va afirmar Planas en al·lusió a l'origen del conflicte, vinculat amb les ajudes públiques europees a Airbus.

Viatge a Brussel·les

El ministre va avançar que avui es reunirà amb represents del sector agroalimentari i demà viatjarà a Brussel·les. Entre les mesures que va plantejar en el cas que es confirmi la proposta de Trump hi ha l'emmagatzematge privat d'oli, ajudes extraordinàries (com les atorgades en el cas del veto rus) i potenciar la promoció.

Pel que fa al Brexit, van analitzar els plans de contingència per assegurar que no hi hagi problemes de proveïment i logístics, especialment d'aliments peribles i el sector pesquer.

Per part de les comunitats autònomes, els seus representants van coincidir en el missatge d'unitat i oposició a la decisió nord-americana. El conseller d'Aragó, Joaquín Olona, va defensar la negociació i la fermesa, a més d'apostar per la promoció per «prosperar» en un context de dificultats.

La consellera extremenya, Begoña García Bernal, va quantificar en 36 milions el valor de les exportacions extremenyes als EUA i va advertir que el major impacte es notarà «en vi, oli d'oliva, oliva i, en petita escala, en porcí». El conseller de Castella i Lleó, Jesús Julio Carnero, va al·ludir al problema de la sequera i va lamentar que el Govern no hagi tingut «sensibilitat» per donar suport al sector agrari d'aquesta auotnomia.