L'Audiència d'Àvila va desestimar el recurs d'apel·lació plantejat per la Fiscalia a la sentència del Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Valladolid que va admetre una sol·licitud d'Iñaki Urdangarin que li ha permès sortir de la presó de Brieva per fer voluntariat. En concret, les sortides van ser autoritzades per fer voluntariat a Madrid dos dies a la setmana, vuit hores cada jornada -la primera d'elles el passat 19 de setembre-, després que el cunyat del Rei sol·licités l'aplicació de l'article 117 del Reglament Penitenciari.

La Fiscalia va sostenir en el seu recurs que aquest precepte no era d'aplicació perquè el marit de la Infanta no ha complert la quarta part de la condemna, després que Urdangarin ingressés a la presó de Brieva el passat 18 de juny de l'any 2018 per complir una pena de cinc anys i deu mesos de presó pel cas Noós.

A l'acte, l'Audiència d'Àvila diu sobre l'article 117 del Reglament que fixa com a requisits únicament que hi hagi un perfil de baixa perillositat social i que no ofereixi riscos de trencament de condemna, perquè un intern classificat en segon grau de compliment d'una pena de presó pugui accedir a l'execució de programes especialitzats. «No contempla ni exigeix aquest precepte el compliment de la quarta part de la condemna com a requisit necessari i imprescindible perquè l'intern pugui accedir a la realització d'aquests programes especialitzats, a diferència del règim d'altres beneficis o instituts penitenciaris», recull la resolució judicial.

En aquest sentit, rebutja la pretensió del ministeri fiscal d'estendre l'exigència d'un requisit normativament no inclòs a un supòsit diferent d'aquell per al qual està expressament previst, ja que això suposa, en una interpretació análogica i extensiva de la legislació penitenciària, «una restricció de drets individuals sense empara normativa «. «A diferència del que sosté el ministeri fiscal», l'article 117 «no presenta cap llacuna», afegeix l'Audiència.