El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va prometre ahir executar el Brexit abans de finals de gener del 2020, amb motiu de les pròximes eleccions generals avançades al Regne Unit i previstes per al 12 de desembre.

«És moment de passar pàgina al dubte, als endarreriments i a la divisió dels últims anys i començar un nou capítol a la increïble història d'aquest país, el millor lloc de la Terra», va dir el líder conservador en un comunicat divulgat ahir a West Midlands, abans de la presentació oficial del manifest del partit.

Pel que fa a la sortida del país del bloc comunitari, el programa conservador manté la promesa de retornar l'acord del Brexit al Parlament abans de Nadal, si els conservadors surten com a escollits amb majoria a les urnes.

Alguna de les altres mesures que detalla el programa conservador és l'aparició d'un «triple bloqueig fiscal» que garanteix que els conservadors no incrementaran els impostos sobre la renda, les contribucions a la seguretat social ni l'IVA; a més de «retornar diners a la butxaca del contribuent». El Partit Conservador també promet impulsar uns 1.000 milions de lliures, 1.164 milions en euros, amb ajudes per a la cura dels nens després del col·legi i durant les vacances escolars.

El programa també contempla destinar 6.300 milions de lliures (7.353 milions d'euros) a implementar mesures d'eficiència energètica per retallar les factures de combustible. Pel que fa al canvi climàtic, el manifest inclou la prohibició a l'exportació de residus de plàstic a països de fora de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics.

Victòria dels conservadors

Segons l'última enquesta realitzada per BMG Research, entre els dies 19 i 21 d'aquest mes, el partit conservador obtindria la victòria a les eleccions britàniques quedant per davant del partit Laborista amb un total del 41% dels vots, mentre que els laboristes n'obtindrien el 28%.

Els conservadors pugen quatre punts més en intencions de vot, en relació amb l'última enquesta de la mateixa empresa. Els laboristes, en canvi, han experimentat un descens d'un punt percentual.

Els liberaldemòcrates obtindrien un 18% més dels vots, mentre que el Partit Verd es manté en un 5%. El Partit del Brexit també destaca per una caiguda del 3% d'intenció de vot que registra una caiguda de sis punts percentuals respecte a l'últim sondeig.