Un pacient a l'estat de Washington ha estat diagnosticat amb el virus de Wuhan, un coronavirus, en el que és el primer cas confirmat d'aquest tipus de greu pneumònia als Estats Units, que ja ha deixat sis morts i centenars de malalts a la Xina. La persona afectada va ser hospitalitzada la setmana passada després d'experimentar símptomes de pneumònia i, segons les autoritats, es troba «bastant malalta», tot i que estable, després d'haver viatjat recentment a la ciutat xinesa de Wuhan, on s'ha originat el brot, segons va informar el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC).

El pacient va tornar de la Xina el passat 15 de gener, dos dies abans que les autoritats nord-americanes ordenessin monitoritzar els viatgers procedents de Wuhan als aeroports de Los Angeles, San Francisco i el John F. Kennedy de Nova York. En aquests controls, que també s'han posat en marxa a altres aeroports internacionals com a Austràlia i altres països asiàtics, es prendrà la temperatura corporal als passatgers, ja que es tracta d'un dels primers símptomes del coronavirus.

A través d'un comunicat, el CDC va confirmar el cas i va assenyalar que no està molt clara quina és la facilitat del virus per transmetre's de persona a persona. Durant les últimes setmanes el CDC ha posat en marxa diverses mesures preventives per alertar hospitals i clíniques de quins són els símptomes de virus de Wuhan, així com de quines són les cures més adequades per a aquesta malaltia. També treballen perquè les proves de detecció de virus, que ara mateix només es poden fer a les dependències del CDC, puguin dur-se a terme a més llocs.

S'espera que els hospitals nord-americans posin aviat en pràctica certs protocols per a aquelles persones amb símptomes de patir una malaltia respiratòria amb l'objectiu de localitzar i aïllar el més aviat possible els afectats.

Contagi de persona a persona

El cas arriba poc després de la confirmació per part del Govern xinès que el virus es pot transmetre de persona a persona i d'un augment significatiu dels casos al gegant asiàtic. A més, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) confirmarà avui, després d'una reunió d'experts, si s'ha de declarar l'emergència internacional per risc per a la salut pública.

Des que va aparèixer el primer cas a finals de desembre, la informació sobre el virus ha estat escassa, degut en part a la falta de transparència de les autoritats xineses.