L'esquerra italiana va donar una lliçó a l'ultradretà Matteo Salvini i va vèncer a les eleccions de diumenge a la regió d'Emília-Romanya, el seu històric bastió, un resultat que ha servit el governamental Partit Demòcrata (PD) per veure's reforçat també a nivell nacional. Salvini, que havia convertit els comicis d'Emília-Romanya gairebé en un plebiscit sobre el Govern nacional, es va bolcar durant mesos en fer campanya al territori i havia promès que arrabassaria la regió a l'esquerra, que l'ha governat en els últims setanta anys.

No ho ha aconseguit. Lucia Borgonzoni, la candidata de la coalició de dretes formada per la Lliga, el conservador Forza Italia, de Silvio Berlusconi i l'ultranacionalista Germans d'Itàlia, entre d'altres, es va haver de conformar amb el 43,63% dels vots, segons el resultat final del recompte que publica el Ministeri d'Interior a la seva pàgina web.

«Hem fet molt però hem de fer encara més a l'oposició. En cinc anys, o potser abans, tornarem a ser aquí. El canvi a Emília-Romanya només s'ha retardat», va argumentar Salvini en una roda de premsa amb posat seriós. El líder ultradretà va reconèixer la derrota. Ansiós per provocar unes eleccions anticipades, ha vist com ha fracassat en la seva jugada, limitant-se a dir que «pren nota» i que el seu partit ha fet «tot allò humanament possible i encara més» per guanyar.

El gran vencedor de la jornada va ser Stefano Bonaccini, actual president d'Emília-Romanya i candidat d'una coalició d'esquerres formada entre d'altres pel PD (centreesquerra), que ha obtingut el 51,42% dels suports. La seva victòria ha servit el PD per veure's reforçat i el seu secretari nacional, Nicola Zingaretti, va aprofitar per atacar l'exministre d'Interior i dir que «Salvini ha perdut». «Volia pressionar el Govern, però aquest surt reforçat i ha de seguir endavant amb menys divisions i major concreció», va afegir.

Consulta per reduir els diputats

En un altre ordre de coses, Itàlia celebrarà el proper 29 de març un referèndum per canviar la seva Constitució i reduir el nombre dels seus parlamentaris, una data proposada ahir pel Govern de coalició entre el Moviment Cinc Estrelles (M5S) i el centreesquerra. La convocatòria s'ha d'oficialitzar amb un decret signat pel president de la República, Sergio Mattarella. La llei per reduir el nombre d'escons, defensada històricament per l'antisistema Cinc Estrelles, va ser aprovada definitivament per la Cambra dels Diputats el passat octubre.