Els 12.000 quilòmetres que ha recorregut en poc més de quinze dies el virus des de la ciutat xinesa de Wuhan, on es va originar el brot, fins a l'illa canària de La Gomera, on s'ha detectat el primer cas d'infecció a Espanya, «dóna una bona idea de com funciona el món globalitzat». Aquesta és l'opinió de Domingo Núñez, cap del servei d'epidemiologia i prevenció del Servei Canari de la Salut, que va relatar les peripècies del virus des d'Àsia fins a ser detectada la seva presència en un ciutadà alemany que s'allotjava a la localitat de Hermigua.

Aquest ciutadà alemany, que va viatjar a La Gomera com a turista, és el primer i únic cas detectat a Espanya del virus, que ha causat de moment 259 morts a la Xina, on hi ha 11.791 infectats. Pel que se sap, el virus ha arribat a La Gomera en tres salts des de Wuhan, on resideixen els pares d'una ciutadana xinesa que viu a Xangai. Recentment, aquest matrimoni va visitar la seva filla a Xangai, quan sense saber-ho estaven ja infectats pel virus, que van contagiar a la dona. Aquesta dona va viatjar després a Alemanya, on va impartir un curs en una empresa, i presumiblement aquí va ser on es van infectar quatre dels seus empleats que van tenir un contacte estret amb ella.

El ciutadà alemany que després va viatjar a La Gomera va estar en el domicili d'un d'aquests quatre contagiats pel virus, qui encara no havia desenvolupat els símptomes, i presumiblement va ser infectat allà. Va pujar a un avió el 28 de gener juntament amb un grup de cinc amics i van volar a l'aeroport del sud de Tenerife. Després d'aterrar van embarcar en un vaixell de passatgers que en poc més de mitja hora els va portar fins a la capital de la Gomera, San Sebastián de la Gomera, des d'on van conduir vint quilòmetres fins a la casa d'Hermigua en la qual es van allotjar.

Contacte entre autoritats

Mentrestant, el company d'Alemanya al domicili del qual havia estat el turista abans de viatjar a Canàries va ser diagnosticat, de manera que les autoritats sanitàries alemanyes es van posar en contacte amb les espanyoles per localitzar l'amic. Finalment, després de les proves practicades, només un dels turistes alemanys ha donat positiu en les proves.

El ciutadà alemany que va donar positiu pel virus no va tenir febre ahir i es troba millor, mentre que les autoritats sanitàries faran «un seguiment actiu» de les persones amb les quals va poder mantenir contacte durant el seu trajecte fins a l'illa i la seva estada.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va destacar la seva confiança en el sistema sanitari espanyol i els professionals encarregats de l'assumpte. «Em preocupa, però tenim un sistema nacional de salut fantàstic», va assegurar Sánchez, que va afegir que cal donar «confiança» al personal tècnic encarregat. «I que entre tots donem un cop de mà», va afegir.

Londres retira els diplomàtics

Per part seva, el ministeri britànic d'Afers Exteriors va confirmar que «retirarà temporalment» de la Xina alguns dels seus empleats diplomàtics. «Estem compromesos a garantir la seguretat i el benestar del nostre personal i dels seus familiars. Per això, retirarem temporalment alguns treballadors britànics i els seus familiars de la nostra ambaixada i consolat a la Xina», va explicar un portaveu del Foreign Office.

Paral·lelament, la Xina va aconseguir batre divendres el rècord de malalts guarits i en només un dia 72 persones van abandonar l'hospital, una xifra a la qual va fer referència per tranquil·litzar una comunitat internacional dividida entre els que tanquen portes i donen la mà davant l'avanç imparable de la malaltia.