El rei Felip VI va presidir ahir al Congrés la Sessió Solemne d'Obertura de la XIV Legislatura amb un discurs en què va fer diverses apel·lacions al diàleg, sempre dins de la Constitució, i que va rebre l'aplaudiment dels ministres d'Unides Podem que integren el Govern, entre ells de Pablo Iglesias i d'Alberto Garzón. Com en ocasions anteriors, els independentistes van tornar a «plantar» al Cap de l'Estat no acudint a aquest acte, però aquesta vegada van escenificar el seu boicot reclamant units que la Monarquia s'aparti de la política.

El president del Govern, Pedro Sánchez, i els seus ministres van ocupar els escons del banc blau després d'un primer embolic inicial d'alguns d'ells que desconeixien quin era ara el seu lloc, i van fer el mateix els membres de les meses de Congrés i del Senat.

A l'hemicicle hi havia diputats i senadors i a les tribunes, les autoritats convidades. Entre altres es van poder veure els presidents del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i del Tribunal de Comptes, María José de la Font, així com a Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, i la presidenta del Consell d'Estat, María Teresa Fernández de la Vega.

Aquesta ha estat la primera vegada que Felip VI presideix un acte d'aquesta solemnitat amb un Govern de coalició al banc blau, amb ministres de el PSOE i de Unides Podem, i davant un Parlament amb més grups de tall secessionista que en legislatures precedents, tot i que ERC, Junts, Bildu, el BNG, i la CUP no hi van voler assistir.

Després que sonés l'Himne Nacional, la presidenta de Congrés, Meritxell Batet, va obrir la Sessió Solemne pronunciant un discurs a favor del diàleg que va acabar amb un «Visca el Rei» i un «Visca la Constitució» també molt aplaudits al Saló de Plens. Després li va tocar a Felip VI, qui es va dirigir a les Corts Generals demanant acabar amb «l'uns contra els altres» i cridant al diàleg tenint com a «base ferma» la Carta Magna: «És l'hora de la paraula i de l'acord», va dir , donant per iniciada la XIV Legislatura.

«No ens representa»

ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG van rebutjar la monarquia i la figura del rei Felip VI en un manifest que van llegir al Congrés abans de la sessió d'obertura solemne de les Corts. Cap dels diputats i senadors d'aquests partits va assistir a l'acte. «La monarquia espanyola i el seu màxim exponent, el rei d'Espanya, no ens representa», van afirmar els diputats Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Nestor Rego (BNG). El manifest, amb el títol «No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques», afirmava que el monarca «és una institució anacrònica hereva del franquisme que se sustenta en l'objectiu de mantenir i imposar la unitat d'Espanya i les seves lleis, negant així els drets civils, polítics i nacionals» de Catalunya, Euskadi i Galícia. Les formacions independentistes i sobiranistes van remarcar que Felip VI «no és un interlocutor vàlid» en el «camí democràtic» al qual aspiren: «Ni té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política».

D'altra banda, el líder de l'oposició, Pablo Casado, va reclamar a Sánchez que «censuri» les crítiques al rei realitzades pels partits independentistes. Casado va lamentar que aquests partits hagin «insultat» el monarca amb «afirmacions molt greus» en parlar d'una Prefectura de l'Estat no democràtica, cosa que va dir que no pot més que «censurar» a banda de considerar que «seria bo» que també ho fes Sánchez. Casado també li va recriminar que «encara mantingui» en la seva agenda una reunió aquest dijous a Barcelona amb Quim Torra, a qui considera «expresident» de la Generalitat.