Les autoritats sanitàries consideren que s'ha arribat al pic de contagis per coronavirus a Espanya, després de cinc dies de descens del ritme de nous infectats -que ha passat del 20 al 8%-, i ara tots els esforços se centren en les Unitats de cures Intensives (UCI), desbordades a diverses comunitats amb més de 5.200 ingressats, fet pel qual s'estudia el trasllat de malalts a les menys sobrecarregades. Fer front a aquesta emergència, que està previst que arribi al seu punt més alt d'aquí a una setmana, ha estat un dels arguments del Govern per reduir encara més l'activitat econòmica amb unes mesures la posada en marxa de les quals ha estat durament criticada pels empresaris, moltes comunitats i el PP.

En xifres absolutes, els contagiats a Espanya són ja 85.195, de manera que se supera en gairebé 4.000 els notificats a la Xina, quatre dies després de sobrepassar en nombre de morts el país on va començar l'epidèmia. Es van registrar 812 morts durant el dia per totalitzar-ne 7.340. Els malalts recuperats segueixen augmentant de forma significativa i ja són 16.780, mentre que els sanitaris que s'han vist infectats s'eleven a 12.298. La doctora María José Sierra va parlar de «canvi de tendència» en la corba de contagis, el ritme de la qual va seguir caient ahir fins situar-se en el 8 per cent (6.389 nous casos).

Per part seva, l'Organització Mundial de la Salut va divulgar un nou informe tècnic en el qual assegura que el coronavirus no es transmet per l'aire, sinó pel contacte de gotes respiratòries de pacients afectats per la malaltia. Perquè es dugui a terme la transmissió ambdues persones han d'estar a una distància d'un metre.