El ple extraordinari de l'Ajuntament de Madrid va aprovar ahir els Pactos de la Villa, un programa de 352 mesures consensuades entre les cinc forces polítiques amb representació municipal per afavorir la recuperació de la ciutats després dels efectes de la pandèmia.

Després de quaranta dies de negociacions, el Partit Popular, Ciutadans, Más Madrid, el PSOE i Vox van arribar a un acord històric articulat en quatre àrees de treball: economia i ocupació; àrea social i habitatge; mobilitat sostenible i reordenació urbana i cultura. L'entesa no es va escenificar a l'habitual seu de l'Ajuntament, al Palau de Cibeles, sinó que es va optar pel saló històric de la Plaza de la Villa.

Els líders polítics es van mostrar satisfets amb l'aprovació del projecte i van destacar la capacitat del partits per deixar les seves diferències de banda i posar-se d'acord en moments de necessitat.

L'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, va posar els Pactos de la Villa com a exemple en què haurien d'emmirallar-se tots els espanyols i va afirmar que encara es pot creure en la «política útil». Des de Ciutadans, la vicealcaldessa, Begoña Villacís, va celebrar que «les esbroncades no tenen perquè ser inherents a la política».

Pel que fa a l'oposició, el portaveu del PSOE, Pepu Hernández, va comparar l'acord amb els Pactes de la Moncloa, dels quals «ningú en quedava exclòs». Marta Higueras, de Más Madrid, va recordar que els pactes no són un «xec en blanc» per al govern i Javier Ortega Smith, de Vox, va demanar replicar aquest consens al Congrés.