08 de octubre de 2020
08.10.2020
Diari de Girona

El TSJM rebutja el tancament de Madrid imposat pel Ministeri de Sanitat

Els magistrats argumenten que les ordres no poden afectar a drets municipals

08.10.2020 | 12:00
El TSJM rebutja el tancament de Madrid imposat pel Ministeri de Sanitat

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha denegat la ratificació del confinament de Madrid i nou municipis més així com l'enduriment de les restriccions que va ordenar el Ministeri de Sanitat. El tribunal considera que les restriccions de l'ordre del govern espanyol "afecta els drets fonamentals". Segons el TSJM, aquesta limitació de drets fonamentals no es pot fer mitjançant una ordre ministerial i cal que el Congrés dels Diputats ratifiqui prèviament les mesures. "Els drets fonamentals que la Constitució atribueix als ciutadans no poden veure's afectats per cap ingerència estatal no autoritzada pels seus representants mitjançant una disposició amb rang de llei", diu la interlocutòria.

D'aquesta manera, la justícia tomba les mesures restrictives que va aplicar la Comunitat de Madrid per ordre de l'executiu de Pedro Sánchez i que no van comptar amb el consens del Consell Interterritorial de Salut. El tancament perimetral va entrar en vigor divendres de la setmana passada a les 22 h tot i el rebuig del govern autonòmic d'Isabel Díaz Ayuso.

Ara, el TSJM creu que l'ordre del Ministeri de Sanitat no reuneix les "condicions mínimes suficients requerides per les exigències de seguretat jurídica i certesa del dret". Segons el tribunal, les mesures que conté l'ordre de la conselleria de Sanitat en execució de l'ordre estatal "constitueixen una ingerència dels poders públics en els drets fonamentals dels ciutadans sense habilitació legal que els empari".

"És a dir, no autoritzada pels seus representants a les Corts Generals, per la qual cosa no pot ser ratificada", afirma la interlocutòria feta pública aquest dijous. La secció vuitena de la sala contenciosa-administrativa del TSJM conclou que la llei sobre el Sistema Nacional de Salut "no conté una habilitació legal per a l'establiment de mesures limitatives de drets fonamentals".

El tribunal es mostra "conscient de la gravetat de la crisi sanitària sense precedents" i de "la necessitat d'adoptar mesures immediates i eficaces de diversa índole per protegir la salut dels ciutadans" però remarca que el sistema constitucional "articula instruments jurídics de diversa naturalesa" que permeten restringir o suspendre drets que, a diferència de la via utilitzada en aquest cas, sí que són "respectuosos amb les garanties constitucionals".

El TSJM, a més, veu "cridaner" que davant l'escenari sanitari "no s'abordés una reforma del marc normatiu que estiui més d'acord amb les confessades necessitat de combatre eficaçment la pandèmia de la covid-19 i afrontar la greu crisi sanitària", ja que la legislació actual que la regulació actual dels instruments normatius que permeten limitar drets fonamentals per protegir la integritat física i la salut resulta "certament deficient i necessitada de clarificació".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit