Almenys 19 persones han mort i prop de 40 han resultat ferides en l'atac executat aquest dilluns contra la Universitat de Kabul, segons ha confirmat el Govern, que ha fet l'assalt per finalitzat després de la mort dels tres terroristes implicats en aquest.

El portaveu del Ministeri de l'Interior afganès, Tariq Arian, ha assenyalat que l'atac, que ha desencadenat uns enfrontaments que han durat prop de sis hores, ha deixat a més 22 ferits, tal com ha recollit la cadena de televisió afganesa Tolo TV.

L'atac s'ha iniciat al voltant de les 11 del matí, hora local, després que tres atacants irrompessin en el complex i s'atrinxeressin en la Facultat de Dret, considerada com a objectiu de l'assalt.

Un testimoni ha relatat a la cadena de televisió TOLO que els assaltants han irromput en una de les aules i han obert foc, matant o ferint als estudiants que es trobaven en el seu interior. Fonts consultades per aquest mitjà han indicat que el succés s'ha produït quan responsables afganesos i iranians es trobaven al recinte universitari inaugurant una exposició.

El portaveu dels talibans, Zabiulá Muyahid, s'ha afanyat a assegurar a Twitter que el grup insurgent, que està immers en converses de pau amb el Govern afganès, no té res a veure amb l'atac.

El portaveu de la Presidència afganesa, Sediq Sediqqi, ha expressat la "confiança total" en les "poderoses armes de les forces de seguretat, que eliminaran als terroristes al més aviat possible", segons ha recollit la cadena de televisió afganesa Ariana.

"Després de la derrota dels infames terroristes a Helmand, aquests grups estan ara desorganitzats i atacant actes acadèmics", ha manifestat. L'Exèrcit va anunciar durant el cap de setmana la mort de prop d'un centenar de presumptes talibans en una contraofensiva en aquesta província del sud del país.

Per part seva, el president de l'Alt Consell per a la Reconciliació Nacional de l'Afganistan, Abdulá Abdulá, ha "condemnat fermament" a través d'un missatge al seu compte en la xarxa social Twitter el "covard atac terrorista" a la Universitat de Kabul".

"Atacar institucions educatives és un crim atroç. Els estudiants tenen el dret a estudiar en pau i seguretat. Expresso les meves sinceres condolences a les víctimes i a les seves famílies. Ens imposarem a les forces de la foscor", ha assenyalat.

Acte "pestilent i injustificable"

El vicepresident primer de l'Afganistan, Amurulá Salé, ha promès que el país "corregirà les fallades d'Intel·ligència" i ha agregat que "els talibans, com altres aliats satànics de pensament similar, no seran capaços de rentar la seva consciència d'aquest pestilent i injustificable atac a la Universitat de Kabul".

A les condemnes s'ha sumat el representant civil de l'OTAN a l'Afganistan, Stefano Pontecorvo, qui ha condemnat "fermament" l'atac. "És el segon atac contra instal·lacions educatives a Kabul en deu dies", ha lamentat, abans de posar l'accent que "els nens i joves afganesos han de sentir-se segurs d'anar a escola". "L'OTAN està fermament darrere de tots els esforços per detenir la violència", ha dit.

La delegació de la Unió Europea (UE) a l'Afganistan ha ressaltat que l'atac "és un acte atroç i una violació del Dret Internacional". "La UE ho condemna en els termes més ferms possibles. La universitat ha de ser un lloc d'ambició i esperança, no de temor i por", ha assenyalat, abans d'incidir en què "és el segon atac contra una institució educativa a Kabul en menys de deu dies".

El 24 d'octubre van morir prop de 30 persones, la majoria d'elles estudiants, en un atemptat suïcida perpetrat pel grup jihadista Estat Islàmic en un institut de la capital del país. Els talibans es van desvincular també de l'atac contra el centre.

El 2016, almenys 16 persones van morir en un atac en la Universitat Americana de l'Afganistan (AUAF), a Kabul, que va començar per l'explosió d'un cotxe bomba per un terrorista suïcida contra el mur del recinte i diversos més atacant el centre educatiu proveïts d'armes automàtiques.