Als seus 94 anys, la reina Isabel II és la sobirana més longeva d'Europa. Des que va ser entronitzada el 1952 ha vist passar 12 homes i dues dones pel 10 de Downing Street, des de Winston Churchill, Anthony Eden, Harold Wilson, Margaret Thatcher, David Cameron o Theresa May, fins a l'actual primer ministre, Boris Johnson. Porta sostenint el ceptre i la Corona de Sant Eduard 68 anys i només està a sis de batre el rècord de Lluís XIV, el Rei Sol, que va regnar durant 72 anys.

La monarca britànica és un exemple de magnífica salut i millor forma física i encara presumeix de muntar a cavall als terrenys de Balmoral, el castell escocès on es relaxa quan està de vacances i la residència que considera la seva veritable llar. És allà on, expliquen, alguna vegada se l'ha vist fins i tot fregar el terra amb les seves pròpies mans.

És probable que Isabel II hagi heretat la seva esplèndida longevitat per via materna, ja que la Reina Mare va morir el 2002 als 101 anys d'edat. I ella va camí de superar-la. Però no tot és genètica, sosté l'especialista britànic en monarquies i estil de vida Bryan Kozlowski, que acaba de publicar a l'editorial Turner Llarga vida a la reina: 23 regles per viure com la monarca regnant més longeva de la Gran Bretanya, un llibre en el qual explica els secrets de la salut de ferro de la matriarca dels Windsor.

«Ha envellit increïblement bé i és el paradigma de la salut i el benestar», va explicar a The New York Post Kozlowski, que en el seu manual sosté que, pel que fa als seus hàbits i rutines, la reina no viu com una reina . Més aviat porta un estil de vida bastant senzill, auster i mundà, que qualsevol dels seus súbdits podria mantenir. No obstant això, es poden apreciar els magnífics resultats en l'esposa de Felip d'Edimburg, que és també un exemple de longevitat, ja que el proper juny complirà ni més ni menys que 100 anys.

«Per aconseguir la longevitat, la majoria de la gent té tendència a pensar que és necessari mantenir un règim d'exercici rigorós», explica l'autor. No és el cas d'Isabel II. Tal com mostra la sèrie de Netflix The Crown, la reina és practicant de l'«exercici sensat»: realitza caminades ràpides al costat dels seus corgis gairebé diàriament i munta a cavall molt sovint. Tot i gaudir de l'aire lliure i el camp, la monarca fuig del sol, del qual s'ha mantingut allunyada durant dècades, amb el seu icònic mocador lligat al coll amb el qual es tapa el cap. A més, el seu refugi de descans és Balmoral, a Escòcia, on l'astre rei no escalfa gaire i ni tan sols en els mesos d'estiu el termòmetre sobrepassa els 16 graus centígrads.

Com a molta gent gran de la seva generació, que van viure el racionament durant la Segona Guerra Mundial, Isabel II és partidària dels àpats senzills. «Durant un període prolongat a Gran Bretanya, era gairebé antipatriòtic ser massa entusiasta del menjar», descriu Kozlowski, que assegura que el seu ritual preferit és l'hora del te de la tarda, de Darjeeling. Aquesta varietat de te negre que es produeix a la falda de l'Himàlaia es coneix com el xampany dels tes, té un cos suau al paladar i una aroma discreta i molt delicada. Entre els seus coneguts beneficis, ajuda a la circulació sanguínia, aporta minerals com el potassi, el magnesi i el calci, conté vitamines B1 i B2, és antibacterià i té propietats crema greix. Aquest te l'acompanya amb entrepans i pastes. «També li agrada degustar una porció de pastís», afegeix l'especialista, que li perdona el capritx amb aquesta frase: «Com solen aconsellar els dietistes, cal donar-se permís per menjar llaminadures ocasionalment».

Quant a la seva «dieta» d'alcohol, la sobirana també té una rutina diària. Es pren un còctel de ginebra al matí, un got de vi a l'hora de dinar, i un altre de xampany i un martini sec a la nit. Kozlowski treu impotància a l'assumpte assegurant que aquest règim diari de begudes no interfereix en absolut en la seva tasca com a sobirana.

L'autor, que també va escriure un llibre sobre la dieta de la novel·lista Jane Austen, explica un episodi pujat de to a compte de la magnífica epidermis de la sobirana. Quan un aristòcrata va conèixer la reina per primera vegada, li va comentar al seu marit, el príncep Felip: «Mai m'ha havia fixat en la bonica pell que té», i el duc, amb el seu conegut do per deixar anar les coses tal qual li venen al cap li va replicar: «Ella és així a tot arreu».

A diferència de les generacions més joves de la família reial, Isabel II prefereix no gastar gaire en cremes. Segons Kozlowski, les rutines de bellesa d'Isabel II no inclouen gaire maquillatge. I per a la cara confia en una marca encara més històrica que ella, nascuda el 1896: la marca Cyclax, que a més de preus més que raonables inclou el seu facial hidratant favorit, Milk of Roses (a Amazon, per uns 10 euros).

Encara que en l'imaginari col·lectiu s'afirma rotundament que la monarca fa poc més d'una pregunta a les persones que acaba de conèixer, Kozlowski assegura que es tracta d'una broma, ja que la reina és una persona tremendament curiosa que passa moltes hores al dia estudiant documents.