Els suïssos han aprovat aquest diumenge en referèndum, una llei que prohibeix que les dones utilitzin en qualsevol lloc públic el vel integral o el burca, elements de la vestimenta tradicional islàmica. Aquesta opció s'ha imposat per molt poc marge.

La iniciativa presentava la qüestió en aquests termes: "Sí a la prohibició d'amagar la cara" i ha rebut el suport del 52% dels vots. El seu objectiu declarat era promoure la igualtat, la llibertat i, en particular, la seguretat, ja que els proponents afirmaven que evitaria que algunes dones siguin obligades a amagar el seu rostre o que altres ho facin amb un propòsit criminal o terrorista.

El principal promotor de la pregunta ha estat el partit UDC, el més conservador de l'espectre polític suís, però la nova norma també ha rebut el suport d'altres partits de la dreta.

Entre els seus oponents no només hi figuraven partits polítics, sinó també moviments socials i reconeguts col·lectius feministes, que consideren que aquesta prohibició és "racista i sexista".

També el Govern i el Parlament suïssos estaven contra de la prohibició per considerar que es tracta d'un fenomen marginal a Suïssa, que podria tenir efectes negatius en el turisme i, que no ajudarà realment les dones afectades. Suïssa rep cada any una clientela turística procedent de països àrabs i d'alt poder adquisitiu.

"Cap dona pot acceptar caminar pel carrer amb una tela sobre la cara que li impedeix respirar, mostrar-se com a persona i com a dona, i dir-ho en veu alta no és ni sexista ni racista", ha declarat en conèixer el resultat del referèndum la parlamentària Jaqueline de Quattro, en declaracions a la ràdio-televisió pública suïssa RTS.

La llei aprovada en aquest referèndum també s'aplicarà als participants en manifestacions i marxes, que no podran ocultar la cara, fet que en ocasions passa quan grupuscles violents actuen de forma violenta i realitzen destrosses als carrers.