Quan les enquestes auguren que un partit creixerà de manera considerable en escons, hi ha un sospir infinit als despatxos. Les prediccions favorables estalvien molts cops de colze i discussions per elaborar les llistes electorals. Però, com en qualsevol regla, sempre hi ha excepcions, i a Madrid les estan experimentant.

Els sondejos assenyalen que la presidenta, Isabel Díaz Ayuso (PP), pot fer un salt de més de 20 diputats (ara en té 30) a les eleccions del 4 de maig. Dimarts, els seus col·laboradors destacaven la tranquil·litat pel fet que a la llista poguessin seguir «tots el que han acompanyat la presidenta aquests dos anys» i «poder afegir molts més amb la seguretat que aconseguiran escó». Amb aquest esperit optimista es trobaven quan, dimecres, va arribar una petició des de la seu nacional: Pablo Casado va proposar col·locar Toni Cantó (que formava part de Cs fins fa 10 dies) en els llocs de sortida.

La direcció nacional va detectar reticències d'Ayuso i va optar pels fets consumats. Primer, a mitja tarda, va posar en alerta la premsa: Cantó estva reunit amb la presidenta a la Puerta de Sol. Dues hores més tard, fonts de l'equip de Casado van anunciar que l'ex-portaveu de Cs a les Corts valencianes anirà com a independent a la candidatura d'Ayuso. L'escenificació de l'absorció de dirigents taronges (després del fitxatge de Fran Hervías) avançava. «Entre socialisme i llibertat, Cantó aposta per la llibertat i fa més gran la nostra formació», van proclamar aquestes fonts.

En canvi, la versió d'Ayuso no era tan contundent. Els seus col·laboradors es van limitar a dir que ells, i no la presidenta, havien estat els que s'havien reunit amb Cantó i no van confirmar la seva inclusió a la llista. L'equip de la dirigent va enviar així el missatge que ella té el control de la candidatura i no vol col·locar Cantó per sobre dels seus consellers. «Estem negociant i parlant-ho, jo sóc amiga de ser molt discreta i també, per descomptat, de donar suport a totes les persones que han gestionat bé i han estat amb mi al grup parlamentari», va explicar la presidenta de la Comunitat de Madrid.

Les previsions de l'actor

Dimecres, Casado va parlar per telèfon amb l'ex-diputat de Cs per rematar el seu fitxatge. L'acostament de Cantó al partit conservador, segons dirigents taronges i populars, ja s'havia iniciat «fa més d'un any». Conservadors valencians expliquen que va arribar a parlar amb Carlos Mazón (president de la Diputació d'Alacant) sobre la possibilitat de ser el seu vicepresident si el PP, a les eleccions de l'any 2023, aconseguia el Govern. Mazón és l'home de Casado a la Comunitat Valenciana i està cridat a substituir la sorayista Isabel Bonig com a cap de files. Altres fonts coneixedores d'aquests contactes, en canvi, apunten que va reclamar el departament de Cultura a Mazón. No obstant això, amb l'enfonsament de Ciutadans i l'empenta de Ximo Puig (PSOE), sembla que Cantó ha vist perillar aquest somni i ha detectat més futur al PP i Madrid, on també es veu, concreten dirigents conservadors, a Cultura.

Tot i que a la capital d'Espanya s'ha trobat l'obstacle sobrevingut del padró: per assegurar-se que podrà concórrer a les eleccions hauria d'estar registrat a Madrid, encara que la llei és ambigua i, segons Génova, podrà fer-ho perquè té vinculació amb l'autonomia en ser propietari de diversos habitatges. Les Set vides de la sèrie que va protagonitzar com a actor a principis de segle se li quedaran curtes.