El líder de l'oposició russa, Alexéi Navalni, es va declarar avui en vaga de fam a la presó després de denunciar en els últims dies una sobtada deterioració de la seva salut.

"Exigeixo que em permetin veure al metge. Mentre això no succeeixi, em declaro en vaga de fam", diu Navalni en una carta escrita a mà i penjada en el compte oficial del seu equip a Telegram.

Navalni, que es troba des del passat 11 de març en el centre penitenciari número 2 de la regió de Vladímir, prop de Moscou, assegura que "cada reu té el dret de convidar a un especialista perquè l'examini i consulti".

"Fins i tot jo (tinc aquest dret), encara que sigui innocent", va agregar en la missiva, dirigida al director de la presó.

L'opositor denúncia que, malgrat "l'agut i progressiu dolor, primer a l'esquena, després a la cama dreta i ara en una part entumida de la cama esquerra", tampoc li han receptat medicines per a alleujar el seu sofriment.

"Me les arreglaria d'alguna forma amb una sola (cama). Però no vull quedar-me sense les dues cames. Això seria injust", escriu amb el sarcasme que caracteritza a l'opositor rus.

Navalni recorda que l'agost de 2020 va ser enverinat amb l'agent químic Novichok quan es trobava a Sibèria, després del que va caure en coma i va ser traslladat a una clínica a Alemanya, per la qual cosa suggereix que aquest pot ser el motiu de la seva actual deterioració de la salut.

L'opositor, que compleix dos anys i mig de presó, va denunciar la setmana passada que les autoritats carceràries han ignorat les seves insistents peticions de ser examinat per un metge independent i va acusar els funcionaris de presons de sotmetre'l a tortura per "privació de somni" en despertar-lo cada hora totes les nits.

"Considero que l'empitjorament del meu estat de salut és una conseqüència directa de l'acció i inacció dels funcionaris dels serveis penitenciaris destinada deliberadament a negar-me la deguda assistència mèdica i minar la meva salut", va afirmar.

Mig miler de metges han signat una petició en la qual demanden al Kremlin i als serveis penitenciaris la immediata assistència mèdica a Navalni.

A més, la seva esposa, Yulia Naválnaya, es va dirigir al president rus, Vladímir Putin, des del seu compte de la xarxa social Instagram perquè alliberi "immediatament" al polític, encara que el Kremlin li va recomanar dirigir-se als serveis penitenciaris.

Navalni, de 44 anys, va dir "camp de concentració" al centre penitenciari on compleix la seva condemna, que l'oposició i Occident consideren fabricada.

L'opositor acusa Putin d'haver ordenat el seu assassinat al Servei Federal de Seguretat (FSB, antic KGB).