Quant duren els anticossos produïts després d’una infecció pel coronavirus SARS-CoV-2? O, més ben dit, durant quant temps està protegida una persona que ha passat la COVID-19? Aquestes preguntes s’han formulat des que va començar la pandèmia i, a hores d’ara, s’han convertit en un dels temes més investigats fins ara. I, tot i que la solució davant el complicat «trencaclosques de la immunitat» encara no està clara, les investigacions comencen a oferir bones notícies. Un recent estudi publicat a Nature, per exemple, suggereix que una persona que ha passat la malaltia, tot i que sigui amb pocs símptomes, podria desenvolupar anticossos davant el coronavirus als ossos durant tota la seva vida.

La investigació, basada en l’estudi de 77 pacients que van passar la malaltia amb símptomes lleus, presenta uns resultats esperançadors. Fins ara, segons havien mostrat altres treballs, tot apunta que la «primera línia» d’anticossos aguanta fins a quatre mesos i que després d’aquell període el recompte d’aquestes proteïnes sembla que cau en picat. Però què passa després? Els investigadors van estudiar la «rereguarda» de la immunitat: els limfòcits B i les cèl·lules plasmàtiques presents a la medul·la òssia, dos tipus de glòbuls blancs que guarden la «memòria» sobre com produir anticossos davant el virus.

Set mesos després de superar la malaltia, les defenses dels pacients davant el coronavirus estaven d’aquesta manera: els anticossos havien desaparegut. Però tant el recompte de cèl·lules B com el de cèl·lules plasmàtiques seguia actiu. En almenys 15 de les 18 mostres de medul·la òssia analitzades en aquest estudi es van trobar traces de cèl·lules plasmàtiques que són capaces d’alliberar anticossos contra el coronavirus.