Vladímir Putin no ha esperat fins a l’aniversari de la victòria soviètica sobre l’Alemanya nazi el 9 de maig del 1945 per cantar victòria a Mariúpol, la ciutat portuària del sud-est d’Ucraïna que permetria a les seves tropes establir una continuïtat territorial entre les seves conquestes a Crimea i les seves ambicions al Donbàs. El president rus va dir ahir que l’operació militar que ha destrossat la ciutat emplenant-la de cadàvers ha estat «un èxit», malgrat que els seus assessors reconeixen que a Mariúpol segueixen resistint milers de militars ucraïnesos. Molts estan al laberíntic subsòl de la planta siderúrgica d’Azovstal, una resistència tan dura que ha obligat Putin a canviar de tàctica: ja no busca fer-se amb la planta sinó escanyar-la.

En una reunió amb el seu ministre de Defensa, que va ser degudament coreografiada davant de les càmeres, Putin va anunciar que els plans per aconseguir el control de la siderúrgica han estat avortats. «No hi ha cap necessitat de penetrar per aquestes catacumbes i arrossegar-se pel subsòl d’aquestes instal·lacions industrials», va assegurar l’autòcrata rus, després de destacar que és important «preservar la vida i la salut» dels seus soldats. «Bloquejarem la zona industrial perquè no hi entri ni una mosca», va afegir davant del ministre Serguei Shoigu, que el mirava amb un aspecte lúgubre.

Evitar les emboscades

Del cop de volant del Kremlin es desprèn el rebuig de Putin a quedar empantanegat en els 24 quilòmetres de túnels que perforen el subsòl d’Azovstal, on quedarien uns 2.000 militars ucraïnesos, segons estimacions russes, a més d’un miler de civils i uns 500 soldats ferits.

Aquest terreny és propici per a tota mena d’emboscades i trampes, una potencial ratera per a un exèrcit que ha perdut milers de soldats a Ucraïna i que comença a escoltar les protestes irades dels seus familiars, com va passar després de l’enfonsament recent del Moskva, el vaixell insígnia de l’Armada russa al Mar Negre.

«Han entès que físicament no es poden apoderar d’Azovstal, on han patit grans pèrdues», va dir l’assessor presidencial ucraïnès, Oleksii Arestovitx, un dia després que el comandant de les seves forces a la siderúrgica fes una crida al món per propiciar l’«extracció » dels militars i civils que hi romanen amagats i portar-los a un tercer país. Però en aquesta guerra no sempre les coses són com semblen i l’ús de la propaganda segueix tan actiu com en els millors temps. I és que, segons Ucraïna, poques hores després que Putin anunciés el canvi de tàctica a l’aceria, les seves tropes haurien intentat irrompre en les seves entranyes, una informació que no va poder ser corroborada de manera independent.