El president Emmanuel Macron ha guanyat les eleccions a la ultradretana Marine Le Pen amb un 58,2% dels vots davant del 41,8% del seu rival, una victòria clara que té el revers en el bon resultat aconseguit per aquesta força reaccionària, el millor de la seva història. Amb aquest triomf, Macron, de 44 anys, seguirà cinc anys més a l'Elisi i entra al selecte club de presidents de la V República que han estat reelegits: Charles de Gaulle, François Mitterrand i Jacques Chirac. En les primeres paraules després de la victòria, als peus de la Torre Eiffel, Macron ha promès un quinquenni "que no serà de continuïtat", sinó una "era nova" que transformarà França "en una gran nació ecològica".

La candidata del Reagrupament Nacional a la presidència de França, Marine Le Pen, ha guanyat les eleccions presidencials al departament dels Pirineus Orientals, a la Catalunya del Nord, amb el 56,32% dels vots. El partit de Le Pen ja governa la capital del Rosselló i principal ciutat del departament, Perpinyà, de la mà de l'alcalde Louis Aliot.

El president de França, Emmanuel Macron, ha fet una crida a la unitat de la ciutadania després de guanyar les eleccions presidencials d'aquest diumenge. "El nostre país està envoltat de dubtes i de divisions. Haurem de ser forts, però ningú no es quedarà abandonat ni enrere", ha dit durant el discurs de celebració de la seva victòria. S'ha imposat de nou a la líder del Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, a qui ja va vèncer el 2017, tot i que ara amb una diferència menor. Davant dels simpatitzants que l'han rebut als peus de la Torre Eiffel, a París, Macron ha assegurat que ja no és "el candidat guanyador sinó el president de tots".

Per això s'ha compromès a "donar resposta a la ràbia" dels qui han votat l'extrema dreta. "Serà la meva responsabilitat i la dels que són al meu voltant. Els vots d'avui ens obliguen a tenir en compte les dificultats de totes les vides", ha afirmat. També ha tingut paraules per aquells que s'han abstingut o l'han votat a ell per impedir la victòria de Le Pen i ha dit ser "molt conscient" del "sentit del deure" que ha d'encapçalar a partir d'ara. És per això que ha promès que "aquesta nova era no serà una continuació del quinquenni que s'acaba".

 

Segons ha anunciat, pretén crear "una França forta i una Europa forta a través d'inversions i canvis constants que garantiexin el progrés per a tothom" i que situïn el seu país com a "gran nació ecològica". Un projecte "basat en el treball", "humanista" i "per a Europa", ha afegit al costat de la seva esposa, Brigitte Macron, amb qui ha arribat a la Torre Eiffel acompanyat d'un grup de nens d'edats diverses.