La verola del mico preocupa els metges. El Cap de Servei de Dermatologia del madrileny Hospital Universitari 12 d'Octubre, el catedràtic, Pablo Luis Ortiz Romero va alertar sobre les conseqüències d'aquesta malaltia, de la qual s'han detectat vuit casos en la comunitat, afecta la pell. "Fa por. Molta por", assenyala el metge del gran centre sanitari públic en Twitter. L'especialista ha informat que, durant aquest mateix matí, han vist tres casos, pendents de confirmació microbiològica, a l'hospital.

En un missatge publicat en la xarxa social, el doctor Ortiz Romero il·lustra sobre les greus lesions que produeix la verola del mico és una malaltia endèmica del continent africà, on diversos mamífers poden transmetre-la a l'ésser humà. Causa erupcions en la pell. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), causa una letalitat de l'1% al 10%, especialment entre la població infantil.

Ahir al matí, la Conselleria de Sanitat de Madrid ha informat que la Direcció General de Salut Pública ha detectat vuit possibles casos de monkeypox o verola del mico, que en aquests moments es troben en estudi en coordinació amb el Centre Nacional de Microbiologia, que compta amb la tècnica necessària per a confirmar o descartar el diagnòstic.

Tres d'ells, segons la informació aportada pel catedràtic de Dermatologia a Twitter, s'han vist en el 12 d'Octubre, una informació que confirmen a EL PERIÓDICO D'ESPANYA, diari que pertany al mateix grup, Prensa Ibèrica, que aquest mitjà, des del mateix hospital encara que precisen que, com diu el metge, estan pendents de confirmació per microbiologia. Sanitat de Madrid no ha detallat en quins altres centres sanitaris de la regió es trobarien els altres cinc casos que s'han detectat.

La verola del mico, indiquen des de la Conselleria de Sanitat, és una malaltia molt poc freqüent, que generalment es presenta amb febre, miàlgies, adenopaties inguinals (inflamació en els ganglis), i erupció en mans i cara, similar a la de la varicel·la. En general, precisen, la transmissió del monkeypox és respiratòria, però per les característiques dels vuit casos sospitosos la transmissió apunta a ser per contacte amb fluids. Els vuit casos sospitosos de Madrid són homes que tenen relacions amb homes, precisen. Evolucionen bé, però aquesta malaltia, adverteixen, pot requerir ingrés hospitalari.

Lesions molt greus

D'altra banda, la investigadora del Consell Superior de Recerques Científiques d'Espanya (CSIC) Margarita del Val va recalcar sobre aquest tema que cal "localitzar l'origen de la transmissió i parar-lo com més aviat millor". Sobre aquest tema, la viròloga ha explicat que aquesta malaltia la causa un virus que el transmeten els rosegadors, -el nom és "incorrecte", va assenyalar- i que genera "unes lesions molt grans i cridaneres en la pell igual que la verola".

Així, "durant bastant temps hi ha hagut casos infreqüents en persones, normalment joves, que tenien rates com a mascotes" en altres països, encara que ara sembla que es pot transmetre per via sexual, la qual cosa "resulta un problema perquè és més difícil de detectar".

El Ministeri de Sanitat ha llançat una alerta sanitària al conjunt de comunitats autònomes després de detectar a Madrid vuit casos sospitosos de la verola del mico. L'alerta, llançada aquest dimarts a la tarda, es produeix després que Portugal confirmés tres casos, tingui altres dos pendents de confirmació i altres 15 en recerca. Dos dies abans, el Regne Unit havia informat de l'existència d'un brot amb set infectats.