Ha arribat la gran cita esportiva de la ciutat de Girona: la Cursa de la Dona. L´esdeveniment, que se celebra avui al matí, ha batut el seu propi rècord i ha arribat a les 7.000 inscrites. Així doncs, aquesta serà la prova amb més assistència de la ciutat i de la demarcació. La cursa, organitzada per l´Ajuntament de Girona i l´Associació Esportiva Esports Parra, arriba enguany a la seva cinquena edició.

La Cursa de la Dona va més enllà de ser únicament una prova esportiva i aposta per formar les corredores en el món del running a través de xerrades i sessions d´entrenament celebrades prèviament a la cursa. La trainer i membre de l´equip organitzador de la Cursa de la Dona, Laura Garcia, explica la importància d´anar ben equipada a l´hora de fer una cursa. «El més important són les vambes i el top», destaca.

Un bon calçat esportiu

Tot i que el calçat ideal per anar a córrer depèn de molts factors (tipus de cursa i d´asfalt, manera de córrer, tipus de peu o edat), la vamba perfecta per a una persona que s´inicia en el món del running ha de ser còmoda i amb drop, és a dir, que hi hagi força diferència d´altura entre el taló i la puntera, explica Garcia. «Ha de ser un calçat esportiu que tingui molt d´amortiment, que protegeixi el taló», apunta. El número de peu també és un aspecte a tenir en compte. Segons l´especialista, es recomana comprar unes vambes d´un número superior a l´habitual, ja que el peu s´infla una mica quan es fa activitat física.

Un altre factor a tenir en compte pel que fa a les vambes és l´antiguitat d´aquestes. «Sempre poso el mateix exemple, un biquini que vas comprar fa quatre estius, quan te´l vos tornar a posar per cinquè cop, la goma ha perdut elasticitat. Igual passa amb el calçat. Pot semblar que les vambes al cap de cinc anys estan perfectes, però la goma de la sola i l´ajustament en el peu no són adients per fer una cursa».

Usar top en comptes de sostenidor

Un altre dels errors més comuns a l´hora d´anar a córrer és fer-ho amb sostenidors. «Córrer és un dels esports que més impacte té; si el pit no està ben subjectat i protegit, l´impacte continu pot afectar la musculatura i pot comportar problemes de salut. Per això és important utilitzar top en comptes de sostenidors», explica la trainer.

Mitjons ajustats

La tercera clau són els mitjons. «Si ens gastem molts diners en unes vambes bones, però els mitjons no són adients per a l´activitat, de res serveix un bon calçat», apunta. Avui en dia, al mercat hi ha una gran varietat de mitjons confeccionats expressament per anar a córrer, és a dir, que s´ajusten completament al peu a través d´unes bandes compressives per evitar que el mitjó s´empassi dins la sabata esportiva.

Roba que transpiri

L´últim aspecte a tenir en compte a l´hora d´equipar-se per sortir a córrer és la roba. «Ha de ser roba tècnica que transpiri. Una samarreta de cotó queda molla de suor i durant tota l´activitat estàs xopa. En canvi, un teixit tècnic s´asseca molt ràpid, estàs més còmoda i no agafes fred», explica Garcia.

També és important vestir-se en funció de la temperatura. «Si fa calor, unes malles llargues et poden fer sentir més cansada, per exemple. Sempre hem de tenir un punt de fred al moment de sortir a fora», explica.

Els accessoris més usats pels «runners»

Actualment a causa del boom del running, hi ha al mercat un gran ventall d´accessoris per sortir a córrer. Garcia apunta els més usats: els rellotges GPS i pulsòmetres, la funda per portar el mòbil i escoltar música; les viseres i bandes del cap; i els cinturons d´hidratació.

Per últim, Garcia recomana preparar tot l´equipatge el dia abans. «Amb els nervis, el dia de la cursa et pots deixar alguna cosa», conclou.

Posar a punt el cos per a la gran cita

La trainer Laura Garcia aporta diferents consells que cal seguir per posar a punt el cos per a la gran cursa. La setmana prèvia a la marató es recomana entrenar els dies habituals i evitar fer sèries intensives.

«Trotar una mica i fer progressius és l´entrenament ideal per acabar de posar a punt el cos», explica. I el dia previ a la cursa, fer una mica d´exercici. «Si la marató és el diumenge, la meva recomanació és fer un passeig el dissabte. També es recomana després de la cursa fer un passeig per relaxar la musculatura», conclou.