L'ordinador portàtil ha conquerit l'oficina gràcies a la seva capacitat per augmentar la productivitat dels empleats i afrontar nous reptes de mobilitat, que inclouen la conciliació del treball i la família. I és que concretament el 54,1 per cent dels treballadors utilitzen portàtils diàriament per ser més productius, segons un estudi elaborat per les companyies TPNet i LG.

La feina a distància ha demostrat ser una tendència clau en moltes empreses. De fet, un 80 per cent dels empleats necessiten treballar fora del seu lloc de treball i el portàtil es converteix en la millor opció. No obstant això, un 27 per cent creu que l'ordinador que els cedeix l'empresa no s'adapta a les seves necessitats, ja que necessiten major potència (el 70 per cent), més autonomia (50 per cent) i que sigui més lleuger (50 per cent).

Molts dispositius estan ajudant aquesta transició en el món laboral. En el nou ecosistema tecnològic han guanyat un pes específic els altaveus portàtils, que integren assistents virtuals per ajudar en les tasques del dia a dia, o projectors lleugers amb els quals visualitzar una presentació en qualsevol entorn, tant en una oficina com a l'exterior.

Utilitzar correctament l'aparell

Donada la importància d'aquest disposititu en el dia a dia de molts treballadors, el Departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat compta amb un decàleg específic per a l'ús d'ordinadors portàtils. Segons assenyala, les particularitats d'aquestes eines (com la integració de la pantalla amb el teclat, la fatiga visual o la improvisació del lloc de treball extern a l'oficina) poden comportar factors de risc. En aquest sentit el més important a l'hora de manipular aquest dispositiu és mantenir una postura correcta i sense forçar les articulacions. Els braços han de recolzar-se sobre la taula en un angle de 90º i sense enlairar les espatlles. El coll no s'ha de desviar cap avall i les lumbars s'han de poder recolzar al seient. Les cames també han de formar un angle recte, deixant reposar els peus si cal en un alçador per tal d'aconseguir el recolzament lumbar.

Si no es disposa d'una taula, això es pot aconseguir col·locant el maletí del portàtil (o un objecte similar) a sota. Els canells s'han de mantenir en posició neutra per tal d'eliminar tensions musculars. Això es pot aconseguir amb un reposacanells.

El transport del portàtil és un altre dels punts que poden generar un risc de sobrecàrrega muscular. Cal repartir bé el pes i col·locar-lo adequadament.

Descansos freqüents i exercicis

Aquestes mesures de prevenció han d'anar acompanyades de descansos freqüents i d'exercicis físics posturals. Segons assegura el decàleg, és més eficaç fer pauses curtes de 5 a 8 minuts cada hora o cada 90 minuts que no pas que siguin llargues i més espaiades, si aquestes van acompanyades d'estiraments que siguin antagònics als usuals durant l'estona de treball.

Altres punts que destaca el document són augmentar el tamany de la lletra del monitor, i disposar si és possible d'una taula amb vores arrodonides, poc reflectora i ben dimensionada per col·locar-hi els elements necesaris. En cas de comptar amb un lloc de treball improvisat es recomana limitar l'ús del portàtil a 30 minuts. En cas de viatjar en tren, no es recomana utilitzar taules adjuntes sinó les comunes entre seients.