El pitch-and-putt (P&P) és un esport molt popular al nostre país. Més de 45.000 aficionats el practiquen arreu dels 36 camps que existeixen a Catalunya i hi ha més de 80 clubs pertanyents a la Federació Catalana de Pitch&Putt, que té uns 11.000 jugadors i jugadores federats.

Aquest esport atrau perquè és amè, familiar, econòmic i saludable, segons constaten els seus promotors. Amè, perquè es juguen 18 forats en recorreguts curts, de distàncies que oscil·len entre els 40 i els 120 metres. D'aquesta forma, en tres hores el jugador ha pogut completar un recorregut jugat a l'aire lliure. Familiar, perquè les sortides es poden fer de 4 persones i poden jugar plegats homes, dones i joves, de forma que tota una família o amics poden sortir i practicar aquest esport. Econòmic, perquè jugar un recorregut pot costar entre 12 i 20 euros.

També molts camps ofereixen abonaments mensuals que permeten jugar per un preu molt més reduït. Els pals que s'utilitzen es poden llogar al mateix camp. Totes les persones necessitem fer activitat física de forma regular per a tenir bona salut i el P&P és una forma de caminar i fer esport per a totes les edats. Un esport que requereix especialment coordinació, precisió i concentració. El jugador pot sortir al camp sense estar federat, tot i que és recomanable tenir llicència, més si es juga sovint o es vol participar en competicions. Malgrat això, s'aconsella haver fet algunes pràctiques amb un professor per tenir unes nocions mínimes de l'esport.

La Federació Catalana de Pitch&Putt és un dels principals motors de promoció i coneixement d'aquest esport a la societat catalana. A més de vetllar per la qualitat dels camps, organitza competicions i reafirma la identitat d'aquest esport independent amb reglamentació pròpia.

Un recorregut de 18 forats en el mínim nombre de cops

L’objectiu és fer un recorregut de 18 forats en el mínim nombre de cops fins ficar la bola a cada un dels forats. Cada forat es pot fer en 3 cops i el total de 18 forats, en 54. Els cops de més de 54 que es fan es diu que es fan «sobre par» i els de menys, «sota par». A Catalunya, la distància màxima és de 120 metres per forat i 1.600 metres per al recorregut de 18 forats en competicions locals, i 90 metres per forat i 1.200 metres en competicions internacionals. El cop de sortida té per objectiu deixar la bola prop del green (superfície on la gespa és més curta).

En cas de deixar la bola al green, es jugarà amb el putt per ficar la bola al forat. En cas de no arribar al green, es farà un cop que es diu «xip» amb l’objectiu de deixar la bola al green el més a prop possible del forat. L’objectiu és fer 3 cops (par) o menys: 2 cops (birdie) o 1 cop (hole in one). El pitch&putt a Catalunya disposa d’un sistema que permet igualar el joc entre jugadors. És el hàndicap o nivell de joc. En el nostre esport pot jugar un jugador molt bo contra un de novell i mitjançant el hàndicap igualen el nivell del seu joc.

Les claus

El pitch&putt és un esport amb orígens en el golf però amb clares notes diferencials

- Terrenys de joc molt curts

- Nombre de pals limitat

- Sortides des de superfícies artificials

- Sistema de hàndicap propi

- Estructura organitzativa i competicions pròpies?Preus molt assequibles

- No es necessita llicència

- No és elitista

- Esport per a tothom

- Homes i dones competeixen junts

- Esport per a totes les edats

- Temps de joc reduït (2-3 hores)

- «Ecològic»: superfície reduïda (6-8 ha), requereix poca aigua, escassa despesa de manteniment

- Estructura empresarial i esportiva pròpies

El tema de l’ecologisme, amb l’aigua

- Tots els camps han de tenir una concessió de l’Agència Catalana de l’Aigua. Molts camps darrerament s’han connectat a una depuradora propera.

- El consum d’aigua no és gaire elevat i es beneficien moltes persones que hi juguen.

- El lloc de sortida (Tee) és de gespa artificial i fa que s’estalviï aigua.

- En molts casos abans eren terrenys dedicats a l’ús agrícola que no permetien sobreviure i la mateixa família propietària els ha transformat en un espai esportiu que sí que és viable econòmicament.

Origen: Irlanda (inici anys 40, federació pròpia des dels anys 60, esport eminentment popular).

Pitch&Putt a Catalunya

Nombre de jugadors federats:11.651

Noms dels camps gironins de pitch&putt:

Can Pascual-Arbúcies

Castelló-Empuriabrava

Fornells

Franciac

Gualta

Mas Nou

Mas Pagès

Lloret de Mar

Peralada

Platja d’Aro

Mas Tapiolas

Mas Torrellas