L'historiador, professor, escriptor i gastrònom Jaume Fàbrega ha dedicat un parell d'anys a recollir documentació per publicar La cuina antiga. Ibers, grecs i romans, un llibre que documenta històricament els costums del món clàssic a l'hora d'alimentar-se, i també ofereix un pràctic receptari de plats mil·lenaris pensats perquè es puguin elaborar a les cuines de les cases d'avui.

L'autor parla dels ingredients i primeres matèries que usaven, les tècniques culinàries, l'espai culinari on es cuinava i on i com es menjava. «Sorprenentment, tant la cuina grega com la romana tenen coses molt semblants a l'actual. La cuina romana té plats que encara avui fem com els fesolets amb oli, el xai amb prunes, l'ànec amb peres o la sèpia amb pèsols», va explicar Fàbrega en la presentació del llibre a GironaCom sempre, el gastrònom desmunta mites de la dieta mediterrània perquè, per exemple, «resulta que els ibers no bevien vi sinó cervesa» i que el vi «els va arribar dels grecs, com l'oli d'oliva i el pa». El llibre també toca el tema de la cuina eròtica, que interessava moltíssim a grecs i romans, i exposa com bebien el vi i quins tipus de vins tenien. Al final afegeix una guia molt completa de totes les festes gregues i romanes que es fan encara avui a tot el món, per exemple el carnaval o evocacions i recreacions històriques com els manaies.

La cuina antiga és l'última entrega de la tetralogia que l'autor banyolí ha dedicat a la història de la cuina catalana i que inclou també els títols La cuina de 1714, L a cuina medieval i renaixentista i La cuina modernista.