Mikel Astarloza, de l'Euskaltel, "el rei de les escapades", per fi va recollir el fruit del seu esforç en imposar-se en solitari en la setzena etapa del Tour de França, la segona jornada alpina, jornada de transició en la qual Alberto Contador va estrenar amb èxit el mallot groc.

A l'enèsima va ser la vençuda. Mikel Astarloza havia ficat tantes butlletes en la ruleta de la fortuna que al final li havia de tocar una estona de glòria. Ho va aconseguir amb esplendor, en un escenari excepcional com els Alps, gaudint l'instant en solitari. Un gest de ràbia per concretar la seva estrena en el Tour, als 29 anys. Així, va rematar el donostiarra la maratoniana i nombrosa escapada de la jornada. Al final van quedar quatre homes, però Astarloza va atacar a dos quilòmetres de la meta i ningú el va poder seguir. Va entrar amb 6 segons d'avantatge sobre els francesos Sandy Casar i Pierrick Fedrigo. El gran pilot va arribar a 59 segons, amb Alberto Contador disputant l'esprint, el mallot groc en un lloc segur i els primers llocs de la general intactes.

Contador va patir els primers atacs com a líder, però va mostrar una vegada més les seves armes de poder. Segueix al capdavant de la general amb 1.37 minuts sobre Armstrong i 1.46 respecte al britànic Wiggins.

El Petit San Bernat, alt de primera amb 22,5 quilòmetres d'ascens) va ofeir un moment elèctric amb l'atac d'Andy Schleck, el primer a intentar destronar Contador. El luxemburguès va preparar la pujada amb dos homes tensant la corda. Després va accelerar el seu germà Frank i Andy va cremar la traca sense èxit. El líder va sufocar la rebel·lió de seguida, amb autoritat. En l'esmentada arrencada del petit dels Schleck van cedir Sastre, Armstrong i Evans. L'americà va reaccionar amb una demostració de les d'abans, només que ara amb l'objectiu d'enllaçar amb el grup d'alta jerarquia. I ho va aconseguir en una autèntic ostentació de coratge. L'etapa se l'anaven a jugar Pellizotti, que va recollir els punts en el cim, Astarloza, el francès Moinard i el belga Van Der Broeck, supervivents de la nombrosa fuga del dia. Algú s'havia de moure a la recerca de l'etapa. I va ser Astarloza qui s'hi va animar a 2 quilòmetres de meta. Un ciclista de fons ferit en mil batalles sense èxit, un top ten del Tour 2007, en què va acabar novè. Va sortir disparat cap al somni de la seva vida, cap a la salvació del quadre basc, que tantes vegades es fica en les escapades sense sort.