El davanter argentí del Barcelona Lionel Messi va ser guardonat ahir, per segon any consecutiu, amb la Pilota d'Or que distingeix al millor jugador de futbol del món i que, a partir d'aquesta edició, es lliura en la gala anual que la FIFA celebra al Palau de Congressos de Zuric. Messi va superar en les votacions -realitzades pels entrenadors i capitans de les seleccions nacionals i periodistes especialitzats- als seus dos companys d'equip, Xavi Hernández i Andrés Iniesta. Aquesta és la vuitena vegada que un jugador del Barça aconsegueix el guardó, després de l'aconseguit pel propi Messi el 2009, el de Ronaldinho el 2005, el de Rivaldo el 1999, el de Stóitxkov el 1994, els de Cruyff el1973 i 1974 i el de Luis Suárez el 1960.

Tot i que aquesta vegada semblava que els favorits eren Xavi i Iniesta (alguns mitjans digitals avançaven a mitja tarda que s'havia filtrat que la victòria era pel manxec), finalment es va tornar a imposar Messi. El futbolista de Rosario segueix sent, als seus 23 anys, l'únic internacional argentí (Di Stéfano va guanyar la Pilota d'Or dues vegades però com a espanyol, perquè el premi només es donava aleshores als europeus) que ha aconseguit aquest guardó des que fos creat el 1956 per la revista France Football. "La veritat no esperava guanyar-la", va reconèixer un sorprès Messi després de rebre el premi de mans de Pep Guardiola, el seu entrenador al Barcelona. L'astre argentí va tancar la seva intervenció dedicant aquesta segona Pilota d'Or: "Vull compartir-la amb els meus companys, doncs sense ells òbviament no estaria aquí; amb els meus éssers estimats, que sempre són al meu costat; i també amb tots els barcelonistes i tots els argentins".

Semblava que els seus companys Iniesta i Xavi tenien més possibilitats que ell d'alçar-se amb el trofeu després de proclamar-se campions del món a Sud-àfrica, però al final han pesat els 60 gols (58 amb el Barça i dos amb l'Argentina) que Messi va marcar l'any passat. Per tant, l'exblaugrana Luis Suárez segueix sent l'únic espanyol que ha aconseguit una Pilota d'Or, ja fa cinquanta anys.

Messi va ser el primer sorprès de guanyar per segona vegada consecutiva, la Pilota d'Or. L'argentí va reconèixer que no s'esperava endur-se el premi, ja que Andrés Iniesta i Xavi Hernández eren els favorits, per la qual cosa li va "sorprendre" imposar-se en les votacions. "No m'ho esperava. Es parlava molt d'Andrés Iniesta i de Xavi Hernández com a guanyadors i m'ha sorprés a mi també. Tots m'han felicitat", va explicar.

A més, el millor jugador del mónva explicar que per a ell representava "una felicitat enorme" el nou guardó. "Aconseguir una altra Pilota d'Or és molt gran i espero que les coses segueixin així al Barcelona i fer bé les coses amb la selecció", va subratllar. "No sé si sóc conscient del que estic aconseguint, sí que sóc conscient que al Barcelona li estan anant molt bé les coses i que estem guanyant premis individuals. Aquesta vegada m'ha tocat a mi", va acabar.

Que Messi s'emportés la Pilota d'Or no va posar de mal humor als seus "rivals" per un dia, Xavi i Iniesta. Tots dos van explicar que per a ells l'argentí "és el millor del món" i van subratllar que "aquest és un premi per a la filosofia del Barcelona". Xavi va dir que "tots l'hem felicitat. Nosaltres sóm alumnes d'aquesta escola que és el Barça i el premi ve cap a casa". Iniesta, per la seva banda, va destacar que "Leo era el favorit perquè és el millor futbolista i s'ho mereix". El manxec potser era qui més "tocat" va quedar ja que fa algunes setmanes s'havia filtrat en alguns mitjans que ell s'enduria el guardó. La decepció també es va fer palesa a Terrassa i a Fuentealbilla, les localitats natals dels dos finalistes al títol, on s'havien organitzat actes públics per seguir la gala.

La brasilera Marta, que actualment milita a Los Angeles Sun de la lliga nord-americana, va ser nomenada millor jugadora del món per cinquè any consecutiu, malgrat que aquesta edició tenia dues dures rivals: les alemanyes campiones del món Birgit Prinz i Fatmire Bajrama. El davanter turc Hamit Altintop es va emportar el premi Puskas al millor gol de 2010 (una preciosa volea des de fora de l'àrea en un Turquia-Kazakhstan); la selecció femenina sub-17 d'Haití, el premi al joc net; i l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutú, va rebre la distinció presidencial de la FIFA.