L'Atlètic de Madrid ha engrandit el seu domini en els derbis d'aquesta temporada contra el Reial Madrid, desbordat en la visita al Vicente Calderón (4-0), de la qual ha marxat sense una sola ocasió i sense opció de discutir el rotund triomf de l'equip blanc-i vermell, millor en tot que un rival tremendament decebedor.

El líder de la classificació ha estat doblegat sense matisos, com un conjunt insubstancial, apagat en les seves individualitats i a anys llum de la versió que el va dirigir als 22 triomfs consecutius fa tot just un mes, minimitzat durant tota la tarda per l'Atlètic, reenganxat a la lluita per la Lliga de forma incontestable, amb dos gols en 17 minuts del portuguès Tiago Mendes i Saúl Ñíguez, amb el 3-0 en el segon temps, obra del francès Raphael Varane en pròpia porta, i amb una diana del croat Mario Mandzukic entre la festa de l'afició blanca i vermella.

El derbi aquesta temporada és de l'Atlètic. Ha generat una càrrega insuportable per al Reial Madrid, que, cada vegada que li té al davant, l'encara amb un respecte enorme, amb el mateix que ha sortit a la gespa del Vicente Calderón. Quan ha entrat al partit ja perdia 2-0, sobrepassat en el col·lectiu i cada duel individual una i altra vegada.

Perquè, entre la defensa de circumstàncies que ha presentat el Reial Madrid per les baixes i la planificada posada en escena de l'Atlètic, replegat per moments i amb pressió a la sortida de la pilota quan queia en Nacho Fernández, el conjunt matalasser ha desbordat al seu adversari a l'inici com un assumpte senzill i un futbol pràctic.

Amb Koke fora per lesió des del minut 7, però amb les idees clares en el seu irrenunciable sentit d'equip i en el partit que volia, l'Atlètic ha llançat dos cops gairebé immediats, el primer proper al quart d'hora, en un centre des de la dreta de Juanfran Torres, amb toc enrere del croat Mario Mandzukic i amb un xut ras de Tiago Mendes que se li ha escapat a Iker Casillas (1-0).

Un gol reafirmant per a l'Atlètic. També un cop per a l'equip blanc, superat en cada sector del camp, en defensa, al mig camp i en atac, sense connexió, sense tres passades seguides i dos gols per darrere minuts després, al 17, amb un golàs de Saúl Ñíguez , que ha enganxat de xilena inapel·lable un centre de Siqueira.

No existia per aquest llavors el Reial Madrid, desdibuixat com mai, sotmès per l'equip blanc-sense una sola jugada sobre l'àrea de Moyà, amb un exemple clar de la seva infame inici del duel: una acció de Cristiano Ronaldo per l'esquerra que no ha acompanyat ningú. Ni en la seva carrera ni en el seu centre posterior per a la rematada.

No ha estat el Reial Madrid en el partit fins superada la mitja hora, fins que li ha posat més tensió, fins que cada un dels seus jugadors ha assumit més responsabilitats, sobretot de mig camp cap endavant; suficient per forçar un pas enrere de l'Atlètic, però no per disparar a porteria. No ha tirat en tot el primer temps.

El partit exigia molt més del conjunt blanc, modificat en una posició, amb la substitució de l'alemany Sami Khedira per Jesé Rodríguez, per a una segona meitat dissenyada ja des de tot el que havia passat abans, des dels dos gols de l'Atlètic, amb el previsible domini del Madrid i la fermesa enrere dels locals.

L'Atlètic també s'ha mogut sense agilitat sota aquests paràmetres en els últims tres anys. No li importa que el seu adversari circuli la pilota fins als voltants de la seva àrea, perquè aquí se sent fort, ni tampoc assistir a la possessió del seu contrincant, perquè confia en el seu contraatac i perquè avui sempre ha estat per sobre del Madrid.

Des del primer minut fins a l'últim, passant per unes quantes ocasions més al seu favor, pel 3-0, marcat per Varane en pròpia porta després d'una centrada de Saúl Ñíguez, formidable en el derbi, pel 4-0 del croat Mario Mandzukic, de cap a centre de Fernando Torres, per culminar el repàs de l'Atlètic al Reial Madrid.

- Fitxa tècnica:

4 - Atlètic de Madrid: Moyà; Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira; Cremi, Gabi, Tiago, Koke (Saül, m. 9 (Raúl García, m. 70)); Griezmann (Fernando Torres, m. 77) i Mandzukic.

0 - Reial Madrid: Iker Casillas; Carvajal, Varane, Nacho, Coentrao; Khedira (Jessè, m. 56), Kroos, Isco (Illarramendi, m. 68); Bale, Benzema (Chicharito Hernández, m. 73) i Cristiano Ronaldo.

Gols: 1-0, m. 14: Tiago, de tir ras després d'una deixada enrere de Mandzukic. 2-0, m. 17: Saül, de xilena a centre de Siqueira. 3-0, m. 67: Varane, en pròpia porta. 4-0, m. 89: Mandzukic remata un centre de Fernando Torres.

Àrbitre: Fernández Borbalán (C. Andalús). Va amonestar als locals Gabi (m. 45), Arda Turan (m. 49), Raúl García (m. 51, quan estava escalfant a la banda), Godín (m. 54) i Mandzukic (m. 82) i al visitant Kroos (m. 29).

Incidències: partit corresponent a la vintena segona jornada de la Lliga BBVA disputat a l'estadi Vicente Calderón davant uns 54.000 espectadors. Ple.