«A Salamanca s´han posat nerviosos amb les victòries de Girona». Una persona amb molt bons coneixements del que es cou a Lliga Femenina analitzava així els canvis a la plantilla que està fent el Perfumerías Avenida: fitxatge d´Erika de Souza i rescissió de la sèrbia Trivacevic. Un moviment que obligarà Miguel Ángel Ortega a jugar amb plantilles diferents en Lliga i Eurolliga -De Souza, Wheeler i Elonu no poden jugar en competicions FIBA- i a fer un altre fitxatge per, un cop descartada Wheeler o Elonu, complir el mínim de 10 fitxes a l´Eurolliga. Una petita revolució que arriba just abans de jugar contra l´Spar Citylift Girona, diumenge 27 de novembre a Fontajau, i que contrasta amb l´eufòria que es viu a Girona amb un equip invicte, en Lliga i Eurolliga, que té les millors assistències d´espectadors de la seva història al pavelló i que ahir va presentar Xavi Fernández com a nou director general amb «l´objectiu de professionalitzar el club, per seguir fent passes endavant i créixer com a club sense posar-nos més límits que el que ens posin els suports dels aficionats i la societat gironina, però sempre tocant de peus a terra».

D'ençà de l'esfondrament del projecte del Ros Casares, just després que el conjunt valencià es proclamés campió d'Europa, Girona i Salamanca s'han convertit en els dos grans referents del bàsquet femení espanyol. Dos clubs que, almenys aquesta temporada, estan predestinats a lluitar entre ells pels títols de Lliga i Copa. Dos rivals i, en certa manera, també dos vasos comunicants en què els somriures d'un, en aquest cas els de l'Uni, provoquen recels, i molts nervis en l'altre. Un Perfumerías Avenida que, mentre ahir l'Uni es projectava cap al futur parlant d'omplir Fontajau en el partit del dia 27 i d'estructurar-se «més professionalment», patia per l'evolució de la fascitis plantar de Sílvia Domínguez (s'ha perdut els dos últims partits i no està clar que arribi al duel contra l'Uni) i estudiava com recompondre la plantilla per fer lloc a una jugadora com Erika de Souza amb un passat il·lusionant i un present per descobrir després de jugar molt poc aquest estiu a la WNBA.

Mentrestant, a Girona, el president de l´Uni, Llorenç Biargé, va ser l´encarregat de presentar ahir al migdia Xavi Fernández com a nou director general. Mesos després d´haver-se quedat a les portes de guanyar el títol de lliga com primer entrenador, l´exjugador professional serà el «braç executor dels directius en el dia a dia d´un club que, salvant les distàncies i sense disposar de la mateixa estructura, té exigències molt semblants a les d´un club ACB en màrqueting, gestió esportiva, viatges i operatives diverses, comunicació...». L´exjugador professional vol mantenir la filosofia tradicional de l´Uni de «tocar de peus a terra», posant com a exemple la decisió d´aquest estiu de jugar l´Eurocup i no l´Eurolliga, però amb la voluntat de seguir «fent passes endavant i créixer com el club sense posar-nos límits més enllà d´aquest tocar de peus a terra i de fins a on ens pugui portar el suport que rebem dels aficionats i de la societat». Xavi Fernández defineix l´Uni com «un referent del bàsquet a Catalunya, més enllà de masculí o femení, que fa més visible Girona en el mapa competint contra equips de ciutats de tot Europa».