12 de gener de 2021
12.01.2021
Diari de Girona

Una centenària relació íntima

«El GEiEG i Girona. Girona i el GEiEG», que es presenta dijous, aborda els 100 anys del grup i l'arrelament a la ciutat

12.01.2021 | 00:28
Sortida de la Pujada als Àngels el 1996.

És una de les frases més repetides per Francesc Cayuela, sobretot en un últim any, el del postcentenari, marcat per desgràcies com el temporal Gloria i la pandèmia: «El GEiEG serà el que vulguin els gironins. El GEiEG és Girona i Girona és el GEiEG». Ara el significat d'aquesta expressió del president, i també el desig d'ell i de la seva junta directiva de cronificar els 100 anys de vida de l'entitat i el seu vincle amb la ciutat, quedaran per sempre registrats en el llibre El GEiEG i Girona. Girona i el GEiEG que han el·laborat després d'un intens any de treball, i sota la direcció de Joaquim Nadal, Lluís-Esteve Casellas, Josep Clara, Josep Maria Fonalleras i Rosa Maria Gil.

«Aquesta és una història amb milers de protagonistes anònims, tots els socis que té i ha tingut l'entitat, i amb una bona colla de noms propis entre directius, entrenadors i esportistes, alguns dels quals han assolit grans fites en l'àmbit provincial, estatal, europeu, mundial i olímpic», escriu Nadal a la introducció d'aquest volum de 300 planes que repassa el centenari del grup i la seva indissoluble relació amb Girona. Ha dut un any de treball i es presenta dijous a les set de la tarda a la Casa de Cultura, amb l'aforament restringit per la pandèmia. L'obra inclou una història cronològica des de la fundació fins ara, així com l'anàlisi de l'efemèride com a caràcter social i ciutadà, i també des de l'àmbit cultural i esportiu. «Posem un accent especial en la dimensió pluridisciplinar del grup, i en l'aspecte esportiu es destaca que, tot i el seu caràcter amateur, molts esportistes han brillat en campionats catalans i estatals, a Europa, en Mundials o als Jocs, com Anna Maria Molina i Encarna Granados», recorda l'exalcalde. El volum també inclou una guia històrica de presidents, i la relació d'instal·lacions i d'activitats molt arrelades com aplecs, festes pedal, i pujades als Àngels.

Joaquim Nadal també detalla en l'epíleg que «el centenari s'ha salvat tot i una crisi terrible. Havia de ser un any d'eufòria amb la inauguració l'octubre de 2019 de l'exposició i al final s'ha convertit en un test de supervivència. El club, però, aguanta, i resistir és sobreviure». El GEiEG es va fundar la tardor de 1919 després que sis gironins reunits a les golfes d'un pis de la plaça Independència Girona fessin l'esborrany dels primers estatuts i inscrivissin oficialment l'entitat el 23 de novembre. Inicialment el que buscaven aquells joves inquiets era passar estones d'oci cultural i fer excursions per l'entorn. Poc després també es van obrir a la pràctica esportiva. Tot i que l'entitat no té en la seva denominació «Girona», la seva relació amb la ciutat ha sigut inalterable i transparent. «Salvador Martí, un dels presidents, deia en un editorial que els fundadors havien fet una mala passada al club obviant el nom de la ciutat i creia que s'havia perdut l'oportunitat d'estar estratament vinculats a Girona. Però la realitat ho ha desmentit. El GEiEG està tan íntimament vinculat a la ciutat que té mes socis que el Girona FC, disposa d'instal·lacions diversificades, i pots parlar del grup a través de moltes disciplines, de bàsquet, d'handbol, de natació, de sar?danes...», recorda Nadal. Durant aquests 100 anys, de fet, dirigents i directius grupistes han estat ?vinculats també a l'Ajuntament, com Camps i Arboix o Emili ?Caula.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook