En una jornada alpina marcada per la pluja i el fred, l’australià, resident a Girona, Ben O’Connor (Ag2r Citroên) es va convertir en l’heroi de Tignes alçant els braços en solitari, mentre que l’eslovè Tadej Pogacar (UAE Emirates) va clavar un altre cop d’autoritat traient de mig minut sobre els seus rivals directes, i reforçant més el seu mallot groc. Herois van ser tots els ciclistes del Tour en jornada semblant, però O’Connor va ser el millor de la nombrosa escapada del dia i va signar una proesa en solitari per a anotar-se la victòria en la novena etapa entre Cluses i Tignes, de 144.9 km, jornada reina dels Alps, on Pogacar va decidir ficar mig minut a un grup de rivals que han de pensar a disputar-se la segona plaça.

O’Connor (Perth, 25 anys), debutant en el Tour, es va col·locar a més a més segon en la general. La seva pujada a Tignes en solitari va ser antològica, inassolible per a la marabunta de l’escapada inicial. Va alçar els braços amb un temps de 4h.26.43. Segon va entrar l’italià Mattia Cattaneo (Deceuninck), a 5.07 minuts, i tercer el seu compatriota Sonny Colbrelli (Bahrain).

Mentre O’Connor, guanyador d’una etapa de muntanya a Madonna de Campiglio al Giro 2020, celebrava la seva primera festa al Tour, per darrere volava cap al cim situat a 2.000 metres Pogacar. Va arrencar quan va voler, a 4 km de meta, va deixar enrere tots els favorits i, a més a més, va afegir mig minut de propina. En aquest grup damnificat travessaven la meta resignats els Carapaz, Mas, Vingegaard, Urán i Kelderman. Tots allunyats a més de 5 minuts. Després d’aquesta exhibició de Pogacar, sembla que només s’obre la batalla pels llocs secundaris del podi. La primera plaça, s’admet, té amo. El mateix de 2021.

L’etapa reina dels Alps va ser un infern en l’apartat climatològic. Fred, xàfec permanent i moments de vent que van assotar de valent el pilot, que va sortir sense Roglic ni Van der Poel, el primer castigat física i mentalment, el segon, amb l’atenció posada ja en els Jocs Olímpics. Els ciclistes gaudiran avui d’una jornada de descans per reprendre la cursa demà en una etapa en línia entre Albertville i Valence.