El Barça es jugarà la seva continuïtat a la Champions en l'última jornada de la fase de grups. Després de no passar de l'empat contra el Benfica, haurà de guanyar a Munic si no vol estar pendent del que faci el conjunt lusità a casa davant del Dinamo de Kíev. Fa 20 anys que el club blaugrana no cau a la primera ronda de la màxima competició europea. Més enllà del revés esportiu, quedar fora suposaria un altre pal econòmic per a les malparades arques del club.

El Barça havia pressupostat 20,2 milions en premis per arribar almenys fins als quarts de final de la competició: la UEFA paga 9,6 milions per aconseguir els vuitens i 10,6 per als que passin a la següent ronda.

Si no ho aconsegueix, el conjunt de Xavi passaria a jugar l'Europa League, on les recompenses són molt menors: 1,2 per als que juguin els vuitens, 1,8 per a quarts, 2,8 per arribar a semifinals, 4,6 per ficar-se a la final i 4 per guanyar-la. És a dir, en el millor dels casos podria guanyar 14,4 milions per a mitigar l'impacte de quedar fora de la màxima competició europea.

L'any de Serra Ferrer

L'última vegada que el Barça va caure a la Champions i va jugar l'Europa League (en aquell moment denominada UEFA) va ser la temporada 2000-2001. Sota el mandat de Joan Gaspar i després de la marxa de Luis Figo, l'equip que dirigia Llorenç Serra Ferrer no va passar de la fase de grups de la Champions, després de perdre a casa contra el Milan (0-2), empatar a San Siro (3-3), no passar de les taules en el camp del Leeds (1-1) i sofrir una rebolcada en l'estadi del Besiktas (3-0). El tècnic balear seria destituït després de patir davant el Liverpool la segona eliminació europea de la temporada: McAllister, en transformar a Anfield un penal per mans de Kluivert, va decidir la semifinal de l'Europa League.

La temporada 2003-04 va ser l’última vegada que el conjunt blaugrana va jugar la segona competició Europea. En aquell cas va ser d'inici, en no quedar classificat a la Lliga en llocs de Champions. En aquella ocasió, el Barça, entrenat per Frank Rijkaard va caure eliminat a vuitens de final contra el Celtic de Glasgow.