El Bàsquet Girona inicia el procés per convertir-se en SAE

El club presenta la sol·licitud i tota la documentació necessària al Consell Superior d’Esports

Fontajau, ple de gom a gom.

Fontajau, ple de gom a gom. / Aniol Resclosa

Jordi Roura

Jordi Roura

Fa una mica més d’un any, el 15 de setembre de 2022, Marc Gasol va ser el convidat estrella a València del «Dia de l’Inversor» d’Angels, la societat d’inversió de l’empresari Juan Roig. Allà el president i fundador del Bàsquet Girona hi va explicar algunes de les seves idees de futur per al club i el camí que havia seguit per dur-lo a l’ACB d’ençà que el 2014 tot just havia començat a caminar com a escola de bàsquet. En aquell fòrum Gasol va dir que plantejava convertir en Societat Anònima Esportiva l’entitat com un pas més per fer-la créixer. I allò ja es pot dir que és una realitat. El club ha engegat el procés per transformar-se durant el 2024, amb la idea de començar la temporada que ve ja convertit.

Aquest estiu a les oficines del Bàsquet Girona, en paral·lel a la confecció de la plantilla, s’ha treballat de valent per tenir enllestida tota la documentació necessària per fer el canvi. Així entre la documentació que requereix el Consell Superior d’Esports per validar la petició hi ha la presentació d’una auditoria, del projecte de club, dels pressupostos i tancaments d’exercicis i d’altres aspectes econòmics. Tota aquesta paperassa ja s’ha enviat i ara el club està a l’espera de continuar el procés, ja l’any que ve, quan el CSD digui quin és el capital social a cobrir i s’obri la venda d’accions. El Bàsquet Girona calcula que podrà començar la temporada 2024/25 (la tercera a l’ACB si s’aconsegueix la permanència) amb la transformació feta i com a SAE, malgrat que aquest canvi ja no és obligatori per jugar a l’ACB gràcies a la nova llei de l’Esport. Gasol, però, sempre ha pensat que per professionalitzar el club i obrir-lo a reptes ambiciosos calia fer aquest pas i, de fet, a banda d’anunciar-lo a València, en algunes entrevistes no havia amagat que ho tenia entre cella i cella. La transformació en SAE canviarà el Bàsquet Girona, i el club també modificarà la gestió de la base, que engloba els seus equips i els de l’Uni. La idea és que sigui una fundació la que s’encarregui d’aquesta part.

La setena SAE gironina

Durant molts anys, a excepció del Barça, el Madrid, l’Osasuna i l’Athletic, per jugar a Primera o a Segona divisió, o a la lliga ACB, era obligatori per als clubs convertir-se en SAE. Així ho van haver de fer, al seu dia, el Figueres, el Palamós, el Girona i el Llagostera. I l’extingit CB Girona, que va jugar 20 temporades a l’ACB abans de l’actual projecte de Marc Gasol. L’altre club de la província que s’ha convertit és l’Olot, ara militant a Tercera RFEF, per voluntat dels seus dirigents. El Bàsquet Girona serà la setena SAE de l’esport gironí.

«Vam començar amb un projecte per millorar l’ecosistema de la ciutat i centrat en el bàsquet base. Hem volgut tenir un impacte social positiu, ajudant joves i gent amb dificultats. Hem crescut i ara ja som a l’ACB, amb el repte de crear una societat anònima esportiva», va dir Gasol aquell 15 de setembre a València. I ja ha posat fil a l’agulla per aconseguir-ho.

Subscriu-te per seguir llegint