Què se n'ha fet de...? La vida lluny dels focus de protagonistes històrics de l'esport gironí

«Els meus alumnes fan més faltes que jo quan jugava»

Ex jugador del Farners, Girona, Vilobí, Palamós i Peralada

Solà és professor de  llengua a la Salle de  Girona.

Solà és professor de llengua a la Salle de Girona. / MARC MARTÍ

Marc Brugués

Marc Brugués

La llengua i l’esport han estat des de sempre les dues grans passions i Salvador Solà (Santa Coloma de Farners, 1967). Amb divuit anys acabats de fer es va presentar amb un amic a les proves d’INEFC a Barcelona sense haver-se preparat res i, «lògicament» no van entrar a la carrera que volien fer. «Es veu que s’havien de preparar durant un any i vam anar un xic de sobrats». Tancada la porta per estudiar Educació Física, Solà va decantar-se per quedar-se a Girona i estudiar Filologia Catalana. «A casa sempre corrien molts llibres. Havia llegit molt i no feia faltes. Vaig tirar pel més fàcil». I així va ser com va començar la carrera del futbolista-lingüista Solà. Del Farners va passar al Banyoles, a Tercera, d’on només se’n mouria per tastar la Segona B amb el Girona (1991-93) i quedar-se a les portes de l’ascens a Segona A en el famós partit a Salamanca, i després continuar per Vilobí i Palamós i acabar a Peralada i altre cop a Farners, ja com a jugador-entrenador. «He estat sempre a grans equips de Tercera amb qui he disputat cinc play-offs per pujar. Estic molt orgullós de la meva carrera. He estat un privilegiat. No per jugar a Segona B o més amunt hauria estat més feliç», diu Solà a qui el Figueres, llavors a Segona A, va estar a prop d’incorporar-lo. El futbol va fer que aparqués la Universitat però mai va deixar la llengua de banda. Amb 23 anys va començar a treballar de corrector al Diari de Girona feina que va compaginar amb durant cinc anys amb el futbol. «Vador, el corrector», li deien, entre altres, Quique Yagüe o Raúl Ruiz mentre era al Girona. «Els feia gràcia i em preguntaven coses sobre el català correcte». 

Solà, en acció amb el Palamós en un partit contra el Vilassar el 1997.

Solà, en acció amb el Palamós en un partit contra el Vilassar el 1997. / DdG

Solà era un migcentre defensiu dels agressius, d’aquells que mossegaven i que acabaria jugant de central. «No tinc pas la sensació que hauria pogut jugar més a unt. Sóc conscient del meu futbol. Era molt físic i senzill tècnicament. Per Tercera i Segona B». Després d’uns bons anys a Banyoles, Xavi Agustí el va reclamar pel Girona el 1991, a Segona B. Té gravat el dia del debut. «Era la sisena jornada de Lliga, precisament contra l’Alabès a Montilivi. Era tot ciment, no pas com ara, però l’estadi m’imposava i l’ambient era molt professional. Abans de començar, Xavi Agustí em va agafar per banda. ‘Solà, tu tranquil. Vénen quatre gats que, a més a més, no en tenen ni idea de futbol. Tu roba la pilota, dóna-la a en Pep Mercader i avall’». Mercader i Edu Vílchez, per cert, són «els millors» amb qui va jugar. La famosa derrota a Salamanca va privar aquell Girona de saltar a Segona. Per a Solà però, no va ser cap trauma. «Hi havia companys d’arreu de l’estat a qui els anava la vida, com Raúl, Alonso, Yagüe...Per mi el futbol, llavors era un complement perquè ja tenia la meva feina. Del dia de Salamanca he llegit molta literatura i la veritat és que no vaig adonar-me de res d’estrany». 

Solà, durant un partit amb el Girona

Solà, durant un partit amb el Girona / Ajuntament de Girona. CRDI (Fons El Punt – R. Domínguez)

Després d’un parell d’anys boníssims a Vilobí, tornaria a Montilivi reclamat per Nitus Santos el 1995. La següent estació seria Palamós, on sí que es va sentir «professional». «El club feia poc que havia estat a Segona A. Entrenàvem matí i tarda i ens cuidaven molt. Fins i tot vaig instal·lar-me a viure-hi el segon any, en què vam pujar a Segona B». Després la carrera de Solà continuaria ja més avall de Tercera per Peralada i Farners, on penjaria les botes per fer d’entrenador- jugador. A partir d’aquí, i amb més de trenta anys, el futbol se li acabava al colomenc, que va tastar feines feixugues «en un magatzem d’electrodomèstics, un altre d’una botiga de mobles, en un viver a Santa Coloma o de manobre en una empresa de mòduls». Fins que va tornar a aparèixer la llengua a la seva vida. «Vaig acabar la carrera que havia deixat a mitges i em vaig treure el CAP (certificat d’aptitud pedagògica), que em va permetre entrar al món de la docència per primer cop al Bell-lloc quasi amb quaranta anys». I fins ara, que és professor de català, anglès i castellà a la Salle de Girona, on no pot amagar el seu passat futbolístic. «Oh i tant que saben que he jugat al Girona els alumnes. Diuen que surto a Transfermarkt i no sé quina altra web més!». La pregunta del milió: qui fa més faltes, els seus alumnes d’ortografia o ell al camp quan jugava? «Són de pantalles i mòbils. Llegeixen poc. Jo en feia forces i veia moltes grogues, però potser en fan més ells!»

Amb 56 anys corre, va amb bici i neda i no es perd cap entrenament dels veterans del Girona, ni del Vilobí i Palamós mentre al·lucina veient el Girona de Míchel. Sempre he estat culer al 100% i ara sóc al 100% del Girona. El meu fill em diu que sóc un girajaques, però és una cosa espectacular. Míchel és un líder increïble».

Subscriu-te per seguir llegint