Els germans Roca van rebutjar un xec «en blanc» per obrir una franquícia del seu restaurant a la Xina, segons va dir ahir Josep Roca, cofundador i sommelier del famós establiment. «El Celler de Can Roca no té franquícies, no vol tenir franquícies. Vol mantenir l'autenticitat, estar on hem nascut», va afirmar Roca en una conferència de premsa a la seu de l'Institut Cervantes de la capital xinesa. «Ens han proposat obrir restaurants en molts llocs del món: Xangai, Hong Kong, Singapur, també a Pequín. Aquí ens van oferir obrir un restaurant amb un talonari en blanc», va indicar.

Josep Roca va explicar aquesta negativa en el fet que «es pot comprar la distinció, però les veritats no viatgen», i va insistir que la història del restaurant de Girona «és tan singular» que «és molt difícil de reproduir».

«De Celler de Can Roca només n'hi haurà un», va reiterar. Això no tanca les portes a que l'equip complet del restaurant pugui viatjar, com va fer en la gira asiàtica de l'any passat -tancant temporalment l'establiment-, per portar la seva cuina a l'exterior i de pas «aprenent encara més».

A pesar del rebuig a obrir franquícies o sucursals, Josep Roca va assegurar que no renuncia a plantejar algun projecte acadèmic del seu restaurant, i en aquest sentit va recalcar les experiències en educació i formació que ja han desenvolupat els tres germans (Joan, Josep i Jordi). «Obrir restaurants Celler de Can Roca està absolutament descartat avui. Obrir una acadèmia sobre el mètode Roca no ho està», va sentenciar.

El sommelier d'El Celler de Can Roca es troba a la Xina per a una sèrie d'esdeveniments promocionals amb el BBVA, amb motiu de la celebració del primer aniversari de la sucursal de l'entitat a Xangai. De la gastronomia xinesa, Josep Roca va destacar l'ànec, que sempre ha estat «importantíssim», i el te, al qual va comparar amb el vi com «molt pròxim a la cultura de la terra, al beure de la terra».