Els efectes del canvi climàtic ja s'han accelerat però seran molt pitjors, especialment als països mediterranis, on, els anys vinents, hi haurà més episodis de gota freda, més escassetat de pluges a l'estiu, més malalties respiratòries, cardiovasculars, i més migracions, fam i conflictes. Aquesta és la principal advertència d'un estudi internacional publicat a la revista Nature Climate Change i realitzat per 18 institucions entre les quals hi ha la Universitat Politècnica de Madrid (UMP), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el CREAF, l'Institut Mediterrani d'Oceanografia (MIO), l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Centre Europeu-Mediterrani sobre Canvi Climàtic.

L'estudi, liderat per Wolfgang Cramer, de l'Institut Mediterrani de Biodiversitat Marina i Terrestre i Ecologia (IMBE), descriu per primera vegada els múltiples canvis als quals s'enfrontaran els habitants de l'àrea mediterrània els anys vinents com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic.

En l'últim segle, les temperatures a la conca mediterrània han pujat 1,4 graus, és a dir, un 0,4% més que la mitjana global, però, a més, en els últims vint anys, el nivell del mar ha pujat 6 centímetres i l'acidesa de l'aigua ha baixat.

En conseqüència, fins i tot encara que l'increment de la temperatura es limita als dos graus establerts en els Acords de París, «les precipitacions estivals es veuran reduïdes entre un 10 i un 30% en algunes regions, cosa que donarà com a resultat una escassetat d'aigua i importants pèrdues en l'agricultura, especialment a les regions del sud», detalla Ana Iglesias, investigadora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica, Alimentària i Biosistemes de la UPM i coautora d'aquesta investigació.

Mentrestant, la reducció del nivell de gel a l'Antàrtida, Groenlàndia i altres àrees muntanyoses accelerarà l'increment en el nivell del mar més d'allò previst, cosa que afectarà «especialment les regions mediterrànies, on una gran part de la població viu al costat de la costa», afegeix Iglesias. Al costat de tot això, «veurem un increment de les tempestes i una intrusió de l'aigua del mar en els cultius en zones molt pròximes al mar, com el Delta del Nil», afegeix.

Els danys col·laterals

Aquests canvis en el clima també provocaran danys col·laterals, ja que l'escalfament elevarà les onades de calor i la contaminació, cosa que, al seu torn, afectarà la salut humanes: augmentaran les malalties respiratòries, les cardiovasculars, i les transmeses per vectors com el virus del Nil Oriental, el dengue o el chikungunya, que a més s'estendran a més territoris, segons l'estudi.

Finalment, adverteixen els investigadors, als països en els quals la inestabilitat política ja és un problema, en afegir-se els efectes del canvi climàtic, els factors de risc socioeconòmic s'incrementaran, «generant més inestabilitat a les regions que portarà més fam, migracions i conflictes».