La Societat Espanyola de l'Obesitat (SEEDO-SEO) i la d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) van advertir ahir que la meitat dels pacients amb obesitat pateixen trastorns psicològics i han demanat que el sistema sanitari públic abordi la patologia també des de l'àmbit psicològic. En el marc del Dia Mundial de la Lluita contra l'Obesitat, representants de la SEEDO-SEO, la SEEN i del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) van presentar la campanya «L'obesitat també està al cap» per posar sobre la taula la influència de la ment en el desenvolupament d'aquesta malaltia.

El clàssic lema romà «Mens sana in corpore sano» ha estat reivindicat pels experts, que subratllen que, per resoldre el problema de l'obesitat, no és suficient l'«enfocament termodinàmic de dieta i exercici», sinó que l'entorn i valors de la societat, així com la ment, també «contribueixen a la gènesi de l'obesitat».

El president de la SEEDO-SEO, Francisco Tinahones, va alertar que aquesta malaltia és el problema de salut pública més gran del segle XXI i ha recordat que, a Espanya, un 39,3% de la població té sobrepès i un 21,6%, obesitat, la qual cosa representa més de la meitat de la població. Tinahones va subratllar que les patologies associades a l'obesitat, com la diabetis tipus 2, trastorns de l'aparell locomotor o problemes hepàtics, de tensió arterial i d'esterilitat «disminuirien d'una forma tremenda en la nostra societat si aconseguíssim vèncer aquest problema».

De la seva banda, el president del COPC, Guillermo Mattioli, va destacar que «el menjar no ha de ser un consol ni un càstig» i va assenyalar que «menjar és una solució, dolenta a vegades, per al pacient que fa el que pot per resoldre els seus problemes». Per aquest motiu, Mattioli va assenyalar la importància del treball en equip entre diferents professionals sanitaris perquè darrere de l'obesitat pot haver-hi altres problemes que han de ser resolts per superar-la.

Decàleg d'hàbits saludables

La campanya compta amb un decàleg d'hàbits de vida saludables «perquè les persones amb obesitat sentin que tenen suport, i que, si no són capaces de seguir els consells, sàpiguen que tenen ajuda», va assenyalar la vocal del SEEDO-SEO, Assumpta Caixàs. Respectar un horari ordenat, dormir les hores suficients, menjar de forma conscient i amb tots els sentits, tenir vida social i fer activitats amb els amics i familiars alternatives al menjar són alguns dels consells que recull el decàleg presentat, que també anima a creure en un mateix o buscar ajuda professional «si ho trobem oportú».

Tinahones també va fer una crida a l'administració pública perquè l'enfocament multidisciplinari sigui atès en el sistema de salut públic, ja que ara mateix l'assistència psicològica als pacients amb obesitat no està inclosa en la sanitat pública.