El cuiner Jordi Cruz, tres estrelles Michelin al capdavant del restaurant ABaC de Barcelona, considera que l'alta cuina s'ha beneficiat de la divulgació de la gastronomia a la televisió» i ha permès que deixi de ser vista com a elitista. Cruz és també director gastronòmic del restaurant Atempo, al complex La Fortalesa, a Sant Julià de Ramis.

En una entrevista, Cruz assenyala que «Joan Roca o Adam Martín no eren coneguts per tota la societat; la gastronomia era considerada com una cosa elitista, quan, en realitat, és més pròxima a veure un Barça-Madrid o un Espanyol-Barça. No és una cosa elitista, és una cosa singular, que si t'agrada et costarà uns diners però els pagaràs a gust, perquè t'omplirà i enriquirà». La televisió, afegeix Cruz, ha permès acostar tota aquesta cultura i aquests cuiners que ens han posicionat en el món; i també els ha donat a conèixer «a molts perfils de la societat» als quals sense la televisió no haurien arribat.

Després de publicar fa unes quantes setmanes el seu llibre ABaC. Cocina en evolución (Grijalbo), Cruz es fixa per a aquest 2019 «unes metes senzilles: no perdre la motivació, aquesta il·lusió de nen petit que alguns aconsegueixen conservar, aquesta curiositat de nen que et permet fer coses molt xules, mantenir-la i seguir cuinant de la forma més senzilla possible, amb una cullera, amb una flama i amb un producte».

El seu propòsit és «seguir fent coses que t'emocionen a tu i als teus comensals i que et fan feliç, coses que m'han regalat estar en un Masterchef o guanyar una tercera estrella», uns regals que estan aquí i als quals prefereix no donar massa importància, perquè, d'altra manera, es tornaria boig, confessa el xef de Manresa, que prefereix mantenir-se en el seu «perfil baix», que és on se sent «còmode i productiu».

En els gairebé deu anys que Cruz dirigeix ABaC, la seva cuina, subratlla el cuiner, ha evolucionat «molt a poc a poc, fent passos endavant i cap cap enrere, amb moltes ganes d'agradar els nostres clients i que la gent sigui feliç, amb molt detall, que és la manera d'arribar a l'excel·lència i amb moltes ganes de sentir-te realitzat». «La meva vida no tindria sentit sense aquesta recerca de sentir-me útil, realitzat i feliç amb la meva feina», afegeix.

El restaurant barceloní va aconseguir a finals de 2017 la seva tercera estrella Michelin, i, contràriament al que es pot pensar, per a Cruz «no costa mantenir aquesta tercera estrella, perquè Michelin no te les dona quan te les mereixes, sinó quan estàs preparat».