L'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) ha organitzat observacions astronòmiques tant del sol com de la lluna per commemorar el centenari de la Unió Astronòmica Internacional (IAU, en anglès). La IAU va ser una de les primeres organitzacions que va ajuntar científics amb la finalitat de facilitar l'intercanvi d'idees i recursos, segons ha explicat a Efe l'astrònom de l'ICCUB Josep Manel Carrasco. Carrasco ha afegit que «una de les grans aportacions de l'astronomia ha estat el fet d'establir la col·laboració entre científics», gràcies a la qual s'han vist grans avenços en aquest àmbit científic.

La ICCUB és una de les institucions que formen part de la IAU i que s'ha sumat a la iniciativa per celebrar el centenari amb observacions en les quals «els telescopis estan a peu de carrer i tothom que s'hi acosti podrà fer un cop d'ull», amb les explicacions de científics, segons Carrasco.

La iniciativa, amb el lema «100 hores d'astronomia 2.0», convida tothom qui ho desitgi a participar en les observacions com en l'exposició De la Terra a l'Univers, que s'exhibeix al vestíbul de la Universitat de Barcelona.