20 de març de 2019
20.03.2019
Diari de Girona

Una gran bola de foc va explotar a l'atmosfera al desembre

Aquest fenomen va passar gairebé desapercebut perquè es va produir sobre el mar de Bering

20.03.2019 | 01:03
Una gran bola de foc va explotar a l'atmosfera al desembre

Una gran bola de foc va explotar a l'atmosfera de la Terra al desembre, la segona més gran del seu tipus en 30 anys, i la més gran des de la bola de foc sobre Chelyabinsk, a Rússia, fa sis anys. No obstant això, l'esdeveniment -que va alliberar una energia equivalent a deu bombes atòmiques com la d'Hiroshima- va passar gairebé desapercebut perquè va explotar sobre el mar de Bering, davant de la península russa de Kamtxatka.

Lindley Johnson, oficial de defensa planetària de la NASA, va explicar que una bola de foc tan gran només s'espera dues o tres vegades cada 100 anys.

Sense ser detectat prèviament, cap al migdia, hora local, el 18 de desembre, l'asteroide va recórrer l'atmosfera a una velocitat de 32 quilòmetres per segon, en una trajectòria pronunciada de set graus. Amb diversos metres de grandària, la roca espacial va explotar a 25.600 metres d'altura sobre la superfície de la Terra, amb una energia d'impacte de 173 quilotons. Johnson va dir que la bola de foc va arribar en una àrea no gaire lluny de les rutes utilitzades pels avions comercials que volen entre Amèrica del Nord i Àsia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook