04 de abril de 2019
04.04.2019
Diari de Girona

Científics catalans explicaran per què el tema climàtic és una «emergència social»

Els experts es trobaran dissabte a Barcelona en una jornada que vol arribar a la ciutadania

04.04.2019 | 01:32
Científics catalans explicaran per què el tema climàtic és una «emergència social»

Una cinquantena d'investigadors i científics catalans de diversos àmbits es trobaran dissabte a Barcelona per explicar que la realitat climàtica actual és una «emergència social». Així ho va assenyalar un dels organitzadors de la jornada, Josep Cabayol, que va destacar que un dels principals objectius és que la ciutadania prengui consciència d'aquesta situació i que tingui «les dades suficients per decidir si s'ha de pressionar o no els polítics perquè es produeixin canvis imprescindibles per tenir futur».

Cada participant intervindrà durant uns 10 minuts amb un llenguatge «planer» i «directe», tal com se'ls va demanar en la invitació a la jornada. La idea és que els ponents es vagin rellevant durant 12 hores, entre les 9 del matí i les 9 de la nit, amb la intenció de construir «un relat complet a disposició de tot el país».

Els impulsors de la jornada -el periodista i president de Solidaritat i Comunicació (Sicom), Josep Cabayol, i els científics i investigadors Gabriel Borràs, Javier Martín-Vide, Marta Guadalupe Rivera i Robert Savé- encoratjaven en la carta que van enviar els participats a «dir tot allò que sabem i cal que la ciutadania conegui» per aconseguir que «la pressió de la ciència i de la ciutadania plegades despertin els polítics i la política a favor de tots, ja i arreu». Els organitzadors de la trobada assenyalen que a Catalunya el coneixement sobre el canvi climàtic és ampli, però coincideixen en la necessitat que tot aquest bagatge traspassi l'àmbit científic i arribi als ciutadans.


Una «alerta» a la ciutadania

En la presentació de la jornada, ahir dimecres, el biòleg Gabriel Borràs va recalcar que amb la jornada volen llançar una «alerta» per apropar-se a la ciutadania «d'una manera intel·ligible i directa i fer-li saber que hem d'exigir un canvi radical en el model de creixement i d'ús dels combustibles fòssils i dels recursos naturals». Borràs també va destacar que, entre altres motius, han decidit fer aquest pas «davant una realitat que contradiu la línia de l'acord bàsic de París», que consistia a limitar l'augment de la temperatura global per sota dels 2 graus, i també «imbuïts per l'esperança dels moviments juvenils que veuen que el seu futur està força hipotecat».

El també biòleg Robert Savé va alertar que la realitat climàtica actual representa un «gran i greu problema, no només pel que és descriptiu i sensible, com un augment de la temperatura o un període mes o menys llarg de sequera, sinó per totes les afectacions als diferents sectors socials».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook