Bon Preu

L'empresa Bon Preu torna a patrocinar connexions amb els concursos de sardana esportiva d'aquest final de temporada 2019. Serà, com l'any passat, a través de Catalunya Ràdio, als seus programes del cap de setmana: Mans i El Suplement. També hi haurà una connexió a Catalunya Informació. Enguany les retransmissions tornaran a ser cinc cites del Campionat de Catalunya: quatre de la modalitat de Lluïment i la final de Punts Lliures.

Així, la primera connexió fou diumenge 22 de setembre, al concurs de la catedral de Barcelona, en el marc de les Festes de la Mercè. La següent serà el divendres 1 de novembre, a Girona, pel concurs de les Fires de Sant Narcís. En aquesta ocasió, la retransmissió s'integrarà dins d 'El Matí de Catalunya Ràdio. La capital gironina serà la darrera jornada del campionat Veterà, de manera que s'hi sabrà la colla campiona d'enguany. A més, Girona també és un concurs rellevant per la gran quantitat de colles que hi participen cada temporada.

L'emoció seguirà dos dies després, 3 de novembre, a Valls. La ciutat de l'Alt Camp acull des del 1992 la final dels campionats Aleví, Infantil i Juvenil i, per tant, serà una sessió molt emocionant.

La setmana següent, 10 de novembre, hi haurà la penúltima transmissió. Serà a Balaguer, en el darrer concurs del Campionat Gran. La categoria reina desvelarà la colla campiona d'enguany, com a les darreres temporades, a aquesta cita, i d'aquí l'interès per connectar-hi. L'any passat, a més, va ser la seu d'un experiment radiofònic, amb la locució en directe d'una sardana.

La darrera connexió de Catalunya Ràdio serà el diumenge 24 de novembre, a Girona. Serà per explicar la final del Campionat de Punts Lliures. Aquesta modalitat tan espectacular de la sardana esportiva es decideix a un únic concurs i la ràdio farà arribar als oients de l'emissora pública el desenvolupament d'aquesta jornada tan emocionant.

sardana esportiva

Fa uns dies estava prevista la celebració del concurs de sardana esportiva de la Copa Catalunya a Montblanc. Es tracta d'un format de competició nou, eliminatori, de colla contra colla. Però finalment s'ha cancel·lat l'edició d'enguany.

La raó és que «no s'ha cobert la inscripció del mínim de colles necessàries per al bon desenvolupament del concurs», segons expliquen des de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), l'entitat responsable del món competitiu de la sardana. Així, indiquen que només hi havia una colla Infantil, una Juvenil, dos Grans i quatre Veteranes. Malgrat els esforços de l'entitat, que va allargar el període d'inscripcions i va fer diverses crides a les colles, ha faltat quòrum.

Davant les possibles causes d'aquesta baixa participació, des de l'entitat es mostren sorpresos perquè «es va fer una enquesta amb totes les colles i majoritàriament van votar per celebrar la Copa Catalunya al setembre».

Cal recordar que a la primera edició, l'any passat, la data del concurs va ser el darrer dissabte de juliol. A més, també es van aplicar canvis per millorar el format del concurs, segons les aportacions de diverses persones.

De cara al 2020, des de la junta de l'entitat estudiaran si es torna a convocar aquesta competició i «hem de veure com podem incentivar la participació de les colles».

La celebració de la Copa Catalunya a Montblanc seguia amb la seu de l'any passat, quan la població era Capital de la Sardana. Enguany va voler repetir l'esdeveniment, però al final no ha estat possible. Cal veure també si l'any vinent es convocarà de nou el Torneig del KO, en quina data i si repetirà seu o s'aprofitarà de nou la Capital de la Sardana, que al 2020 serà Sant Feliu de Guíxols.

La primera colla campiona d'aquest títol va ser en categoria Gran, la Mare Nostrum, de Barcelona. I en categoria Veterana ho va ser Toc de Dansa, de Tarragona.

Aplec d'ermites

És habitual que molt sovint parlem d'aplecs d'ermita, car en la nostra zona i molts altres indrets de Catalunya hi són visibles aquestes esglesioles, moltes d'elles romàniques, amb centenars d'anys de vida. Però diumenge a Ripoll hi ha l'Aplec a Sant Miquel de la Roqueta, una capella modernista (1912) de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver. Està protegida com a bé cultural d'interès local.

L'obra parteix de la lliçó que extreu Joan Rubió de l'arquitectura anònima de les construccions de pedra en sec, representant un assaig de les grans realitzacions posteriors. Articula un sistema constructiu a base de pedra de riu sense desbastar i una estructura de voltes còniques que formen l'absís entorn del cimbori central. A l'Aplec de diumenge hi hauran sardanes amb la cobla Genisenca, al migdia.

Una altra ermita que celebra el seu aplec, la de Sant Miquel del Corb, és una església del municipi de les Preses inclosa en l'Inventari. Antiga església romànica ubicada a la serra del Corb, a mig faldar d'un dels contraforts de l'encinglerat Puigrodó, el temple és d'una sola nau coberta amb volta de canó. Durant el segle XVIII es va sobrealçar la teulada. La porta d'accés està ubicada a la façana de ponent, protegida per una porxada. El campanar és de torre, amb teulada a quatre vessants, i està recolzat sobre la façana oest. Antigament el campanar era d'espadanya de dos ulls. El costat de migjorn està reforçat amb dos contraforts. Al costat de la capella s'hi troba un carreró i una font d'aigua ben xamosa, i sobre l'aixeta hi ha un baix relleu de la Mare de Déu que esculpí el nostre pare.

L'audició de sardanes per La Principal de Banyoles, a les 12 del migdia.

I, encara una altra ermita, orfe de gent durant tot l'any, s'omplirà diumenge: Sant Miquel Sesvinyes (Serinyà), ermita romànica de dimensions petites amb coberta a dos vessants. És d'una sola nau, encarada a llevant, amb absis semicircular. La porta d'entrada és d'arc de mig punt amb dovelles de pedra calcària grisa. Damunt la porta hi ha el campanar d'espadanya. Té un sol arc i està cobert amb un petit teulat a dos vessants. La nau mostra una petita capella lateral al costat de tramuntana, de construcció recent. Al mur de migdia trobem tres contraforts laterals; antigament hi havia una masia adossada.

La imatge que es venerava en aquesta església era la Mare de Déu amb l'Infant, feta de fusta i d'origen romànic. Avui dia està desapareguda, tot i que se'n conserva una fotografia feta per Francesc Montsalvatge a principisdel segle XX. Per arribar-hi hi ha un trencall abans d'entrar a Serinyà des de Banyoles, és a mà esquerra i ja indica Sant Miquel Sesvinyes. Al cap d'uns dos quilòmetres s'arriba a l'església.

Tenen les sardanes a càrrec de la cobla La Principal de Banyoles a les 16.30 h.