El paper dels santuaris en el marc del turisme religiós serà el tema central de les desenes Jornades Universitàries de Turisme Religiós, organitzades per l'Abadia de Montserrat i les universitats de Girona i Barcelona, que se celebraran els propers 18 i 19 de novembre. En aquesta ocasió, la trobada es planteja com una reflexió al voltant de la naturalesa i la situació en què es troben els santuaris avui en dia i quina és la seva relació amb els pelegrinatges, que són encara una forma de turisme vigent.

La voluntat d'aquestes jornades és oferir una aproximació a alguns dels conceptes més rellevants relacionats amb el món dels santuaris com, per exemple, quines són les seves característiques i quins tipus d'espais poden ocupar. A més, també s'abordaran conceptes més generals relacionats amb la simbologia o l'art, com dur a terme una bona gestió d'un santuari i com entendre millor aquests espais per tal d'explicar-los als visitants, millorar la qualitat dels productes oferts i entendre les motivacions dels pelegrins.

Les jornades, que ofereixen als estudiosos i professionals del turisme un espai de reflexió i debat dels diversos aspectes que conformen aquest àmbit del món del turisme, estan adreçades principalment a guies turístics, estudiants, gestors de turisme cultural, i a les persones interessades en la millora de la conceptualització, gestió i innovació en el turisme religiós. Estan coordinades pel G. Gabriel Soler, director de l'Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat; la doctora Dolors Vidal, directora de la Càtedra G. Cultura i Turisme, Calonge-Sant Antoni; i per la doctora Sílvia Aulet, especialista en turisme religiós i espiritual, i professora de la Facultat de Turisme de la UdG.