L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els futurs plans de salut de Catalunya millorin l'atenció a l'obesitat i el tabaquisme, en el marc d'una valoració general molt positiva del sistema de salut català dels últims trenta anys. El president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera de Salut, Alba Vergés; el cap de l'Oficina de l'OMS a Barcelona, Tamas Evetovits, i Melitta Jakab, membre de la mateixa oficina, van participar ahir en un acte formal de presentació de l'informe d'aquesta organització internacional sobre els trenta anys del Pla de Salut de Catalunya.

Melitta Jakab va assegurar al presentar un resum de l'informe que el pla català de salut «és un excel·lent exemple per a totes les regions d'Europa» i va elogiar el sistema d'atenció primària. Els desafiaments de salut pública dels pròxims anys haurien de centrar-se, segons l'OMS, en donar prioritat al tabaquisme i al control de l'obesitat, així com a la resistència antimicrobiana i la sostenibilitat mediambiental. L'informe fa un total de 15 recomanacions, entre les quals ha citat la necessitat de tenir una visió de gènere en salut, però no només del gènere femení sinó també del masculí, com s'ha fet a Irlanda. Aquest país, va explicar Jakab, ha estat pioner en implementar polítiques de salut també per a homes centrades en el tabaquisme i l'obesitat, que són més prevalents en el gènere masculí.

L'informe no aborda l'existència de les llistes d'espera per a visites especialitzades i intervencions quirúrgiques ni tampoc entra a valorar que el departament de Salut vulgui ampliar de 48 a 72 hores el temps d'espera màxim per ser visitat pel metge de capçalera, en l'atenció primària.